Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Hierom was 2020 een topjaar voor de karetschildpad

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken. Van dit soort records worden wij blij!

Stropers onthuld

De schildpaddenbeschermers, van wie sommigen ex-eierstropers zijn (hoe bijzonder is dat!), zijn lokale dorpelingen aangesteld door het dorpshoofd. Tijdens het broedseizoen worden ze ingezet om de nesten van schildpadden in kaart te brengen, zeeschildpadden te labelen en eieren veilig te stellen.

De door de schildpadbeschermers verzamelde stroperijgegevens hebben WWF-Maleisië geholpen om in te kunnen grijpen en verdere stroperij beperken. Gegevens over hotspots, profielen van stropers en hun werkwijzen zijn gedeeld met lokale autoriteiten. Zo wordt het stropen van schildpadden een stuk lastiger.

Afschrikeffect

WWF-Malaysia ondersteunt het Department of Fisheries (DoF) bij het trainen van schildpaddenbeschermers en bij het monitoren van nesten op alle belangrijke legstranden. WWF-Maleisië coördineerde de anti-stroperij-acties afgelopen jaar samen met de handhavers van DoF en de politie. De aanwezigheid van deze handhavingsinstanties op de stranden heeft de incidenten met stroperij effectief verminderd. Als gevolg hiervan daalde het percentage van eierstroperij in Melaka tussen april en september 2020 van 14% naar 8%, en dit droeg weer bij aan het eindejaarsgetal met de hoge aantallen geboren karetschildpadjes.

Hoopvol resultaat, maar dreiging blijft

Hoewel dit een mooi resultaat is, zijn de bedreigingen nog steeds groot. Bijvangst, vervuiling en het verdwijnen van legstranden zijn wereldwijd grote bedreigingen voor zeeschildpadden. En zodra de pandemie voorbij is, kan ook het massatoerisme negatieve impact hebben op de zeeschildpadden in deze regio. WWF-Maleisië werkt momenteel nauw samen met lokale overheden en organisaties aan  betere bescherming en meer schildpaddenreservaten op belangrijke legstranden.

Lees hier meer over zeeschildpadden

Foto: Sophia Muller – Unsplash

Bron: WWF / Titelfoto: Hakan Tas – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top