Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Hierom is democratische winst een opsteker voor klimaatbeleid VS

Je zou door al het tumult bijna vergeten dat de democraten afgelopen woensdag de meerderheid in de Senaat hebben bereikt. Hiermee verdwijnt een belangrijk obstakel voor het klimaatbeleid van de nieuwe regering-Biden. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar goed nieuws is het zeker.

Klimaat

De Democraten Raphael Warnock en Jon Ossoff hebben woensdag in Georgia de overwinning opgeëist in de Senaatsverkiezingen. In een eerste reactie op hun winst zei Joe Biden dat de kiezers in Georgia “getoond hadden dat ze actie willen zien omtrent de crisissen die we meemaken.” Bij die crisissen noemde Biden expliciet ook de klimaatcrisis.

Green New Deal

“Het tijdperk van de graduele verandering is nu voorbij”, tweette Democratisch senator Ed Markey, een van de auteurs van de Green New Deal. Leden van The Sunrise Movement, een milieugroep die druk uitoefent op de Democraten om radicaal actie te ondernemen tegen de klimaatverandering, voegden daaraan toe dat “het decennium van de Green New Deal pas begonnen is”.

Biden lijkt niet dezelfde koers als de Green New Deal te willen varen. Wel stelde hij een eigen, gelijkwaardig groen investeringsplan voor, dat gebaat is bij de steun van de Senaat. Nu hebben de Democraten dus een meerderheid in die Senaat. Dat is alvast een goed begin. Daarnaast hebben ze nog de steun nodig van een aantal Republikeinen om de benodigde zestig stemmen te halen. Wij vertrouwen erop dat een aantal Republikeinen na afgelopen woensdag maar wat graag stemt tegen voormalig Trump-beleid.

Huidige besparingen terugdraaien

De Democraten hebben nu twee hefbomen in hun bezit, stelt Alden Meyer, strategisch directeur bij de denktank E3G. Hij wijst erop dat de Democraten de agenda en timing in de Senaat controleren en noemt dat een “big deal”. De huidige Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell gebruikte die hefbomen regelmatig om klimaatbeleid te blokkeren.

Bovendien moet de Senaat kandidaten voor belangrijke functies goedkeuren, zoals het hoofd van het Amerikaanse Milieuagentschap (EPA). Een Democratische meerderheid kan dat proces vlotter doen verlopen, zegt Meyer. Dat kan Biden aanmoedigen om meer progressieve kandidaten te kiezen. De Senaat heeft ook de controle over de budgetten voor instellingen als de EPA en kan zo de bestaande besparingen terugdraaien.

Parijs

De twee pas verkozen senatoren uit Georgia steunen Bidens groene investeringsplan. Zij zijn ook voorstanders van zijn belofte om het land opnieuw aan te sluiten bij het Klimaatakkoord van Parijs en de schade die Trump toebracht aan milieubescherming te herstellen.

Naar verwachting zal de Amerikaanse democratie eerst haar wonden likken, voordat een nieuw klimaatbeleid krachtig kan worden uitgerold. De ingezette toon van de democraten is in elk geval een andere dan de die van de afgelopen 4 jaar.

Bron: persbureau IPS / Beeld: EV – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top