Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Geboortegolf op savannes Beekse Bergen: twee zebra’s en een giraffe

Op de savannes van Safaripark Beekse Bergen lopen sinds afgelopen week drie pasgeboren dieren rond. Een Nubische giraffe, een Grantzebra en een Grévy zebra. De Nubische giraffe en de Grévy zebra zijn beide bedreigde diersoorten. En dat is dus extra moois nieuws voor de soort.

The more the merrier

Gezellige bende is het op Safaripark Beekse Bergen met al die jonge dieren. “Het gaat goed met alle drie de jongen”, vertelt hoofd dierenverzorging Rolf Veenhuizen. “We hebben de giraffe Kabira genoemd, wat ‘machtig’ betekent in het Swahili. De Grantzebra heeft de naam Chronos gekregen, ‘zonnegod’, naar aanleiding van het verzetten van de klok. Inmiddels lopen zij, samen met Grévy zebra-mannetje Samburu, buiten op de vlakte.” Tekst gaat verder na foto

Grantzebra Chronos

Bedreigde soorten

De Nubische giraffe is helaas één van de meest bedreigde ondersoorten van de giraffe. “Hun situatie in het wild verslechtert. Deze diersoort leeft vooral op savannes in Afrika en dit leefgebied wordt steeds kleiner. Er wordt daarnaast ook op de Nubische giraffe gejaagd. Vanwege hun vlees, maar ook vanwege de haren uit de staart. Hiervan worden bijvoorbeeld armbanden gemaakt en daarom zijn deze haren van grote waarde”, zegt Veenhuizen. 

En dat geldt jammergenoeg ook voor de Grévy zebra. Er leven nog maar zo’n 2.000 dieren in het wild. Veenhuizen: “De Grévy zebra leeft alleen in Ethiopië en Kenia en heeft daar te maken met verschillende factoren. Zo kennen ze concurrentie van onder meer schapen als het gaat om het verkrijgen van voedsel. Ook wordt er op deze zebrasoort gejaagd vanwege hun vacht.” Tekst gaat verder na foto

Grévy zebra Samburu

Dat is helaas niet zo’n goed nieuws voor de soort. Gelukkig werken dierentuinen als Safaripark Beekse Bergen mee aan fokprogramma’s die letterlijk van levensbelang zijn voor deze soorten. Het doel van deze programma’s is om te zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild kwetsbare of bedreigde diersoorten. 

Strepen op de buik

Met de Grantzebra’s is het iets beter gesteld. Maar ook voor deze soort zijn de fokprogramma’s van groot belang. in het wild neemt af. De Grantzebra is te herkennen aan de strepen op de buik. Hij is de enige zebrasoort die dit heeft. Weet je dat ook weer.

Foto’s: Beekse Bergen/Mariska Vermij – van Dijk.

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Leef

To Top