Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Eventjes 1.000.000.000.000 bomen planten

Een biljoen bomen planten. Dat is een mooie uitdaging. Een nieuw online platform brengt mensen die bomen willen planten in contact met investeerders. Die investeerders hebben soms wel miljoenen dollars over voor de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering. Dat klinkt als een goed idee.

Trillion trees

Begin dit jaar werd op het World Economic Forum (WEF) het Trillion Trees-initiatief aangekondigd. De doelstelling is om in 2050 in totaal een biljoen bomen aan te hebben geplant en te beschermen om de klimaatverandering tegen te gaan en plattelandseconomieën te transformeren. Het Engelse ’trillion’ is namelijk een biljoen in het Nederlands. Een biljoen is een 1 met 12 nullen. Onwijs veel bomen dus.

Bomen knuffelen

Alleen bomen planten is niet genoeg zeggen wetenschappers. Om te beginnen moeten de juiste soorten voor het betreffende landschap worden geselecteerd. De bomen moeten na het aanplanten goed worden verzorgd en de impact van de herbebossing dient te worden gemeten en opgevolgd. Lekker knuffelen die bomen. Hiervoor zullen de lokale gemeenschappen moeten worden betrokken.

Mobiele app

Het World Resources Institute (WRI) heeft met TerraMatch een platform en mobiele app opgezet om financiers te verbinden met projecten om bomen aan te planten.

Grote bedrijven en regeringen hebben in het verleden al vaker geprobeerd om bomen te planten en meer in bosbescherming te investeren. Vaak bleek het moeilijk om ze te verbinden met non-profitorganisaties en lokale landbouwcoöperaties die zich daarvoor inzetten.

Veel van de investeerders vonden het bijvoorbeeld lastig om hoogwaardige boomprojecten te selecteren. TerraMatch probeert vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Met succes zo blijkt.

Financiers voor bomen

TerraMatch werd afgelopen donderdag gelanceerd en heeft als doel om financiers te koppelen aan boomplanters in landen als Colombia, Brazilië, Peru, Maleisië en Indonesië. Meer dan 110 organisaties uit 40 landen hebben zich al geregistreerd op het platform.

Momenteel heeft het WRI financiers in negen landen in Afrika en Latijns-Amerika gekoppeld aan projecten voor de aanplant van meer dan 2 miljoen(!) bomen op boerderijen en in bossen. Nog maar 999.998.000.000 te gaan.

Malawi

TerraMatch gaat van start in het Oost-Afrikaanse land Malawi waar de regering al inzet op herbebossing in de strijd tegen landdegradatie.

“In Malawi werken we al aan de transformatie van het landschap met duizenden jongeren van het Malawi Youth Forest Restoration Programme”, zegt Tangu Tumeo van het departement Bosbeheer van de Malawische overheid.

“TerraMatch zal ons helpen om contacten te leggen met duurzame bronnen van private financiering die dit werk kunnen opschalen, banen kunnen creëren en sterke plattelandseconomieën kunnen verwezenlijken”, zegt Tumeo.

Hopelijk zien we straks door de bomen het bos niet meer.

Trillion Trees Infographic

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top