Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Een (design)stoel die uit de grond groeit?

Het duurt een poosje, maar dan héb je ook wat!

Nabij het pittoreske plaatsje Wirksworth, in Derbyshire Engeland, valt een Dali-achtig tafereel te bewonderen: een stuk grond van een dikke twee hectare met rijen stoelen die ondersteboven uit de grond groeien. Ja… groeien, je leest het goed. Zo ontspruit elke stoel aan de stronk van een wilg.

De kant-en-klare stoel

Het zaadje voor de ‘Full Grown Chair’ – de Volgroeide Stoel – sproot wortel tijdens Gavin Munro’s vroege jeugd. Vanwege zijn scoliose was het acht jaar lang ziekenhuis in, ziekenhuis uit voor hem. Hij onderging verschillende operaties en droeg een harnas om zijn wervelkom recht te krijgen.

Het ziekenhuis lag aan de rand van een bos. Daarop uitkijkend kwam Gavin op het idee een stoel te maken zonder een enkele spijker of zaag te gebruiken. Gewoonweg door de boom te laten groeien en subtiel de richting van de takken bij te sturen. Het zou een tijdsintensief proces zijn, maar als er iets was dat hij leerde tijdens zijn lange periode van herstel was het dat wel: geduldig zijn.

Het duurt nog even voordat dit boompje een stoel is
Foto door Kasturi Laxmi Mohit – Unsplash

Geduld is een schone zaak

In plaats van grote bomen te kappen, te vervoeren en het hout vervolgens in stukken te zagen en verwerken tot individuele objecten (die uiteindelijk ook weer uit elkaar zullen vallen), ‘verleidt’ Gavin de boom te groeien tot een kant-en-klaar product.

Hij vereenvoudigt hiermee het productieproces én maakt het bovendien milieuvriendelijker en energiezuiniger. Hij laat de natuur het meeste werk doen. Met veel liefde, aandacht en geduld helpt hij hier wel een handje bij. Dit doet hij door de jonge boomtakken te snoeien en de twijgen en scheuten te leiden terwijl ze over speciaal gemaakte vormen groeien. Op bepaalde punten ent hij ze vervolgens samen, zodat het object uitgroeit tot één solide stuk.

De boom moet vervolgens een paar jaar volgroeien, zodat hij dik, rijp en stevig genoeg wordt. Het hele proces duurt zo’n 4 tot 8 jaar, maar dan kan de stoel rechtstreeks uit de boomgaard geoogst worden en is deze klaar om op te zitten. Een soort van zen 3D printing met lucht, aarde en zonneschijn als bronmateriaal. En zeg nu zelf, het resultaat is prachtig:

De ‘Volgroeide Stoel’ van Full Grown

Tree art

De techniek die Gavin gebruikt voor het creëren van de design-stoel (en inmiddels ook tafels en lampen) is overigens niet nieuw. Zo was er de Zweeds-Amerikaanse Axel Erlandson, die bomen in opmerkelijke vormen liet groeien. In 1947 opende hij zijn ‘Tree Circus’. Deze bomen zijn te bewonderen in de ‘Gilroy Gardens’, California:

De ‘Circus Trees’ in Gilroy Gardens.

Titelfoto door Ron Whitaker – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top