Goed Nieuws op Social Meda
veulentje

Natuur

Een bijzonder veulentje geboren

Een geboorte is altijd een mooie en vreugdevolle gebeurtenis. Zo ook de geboorte van veulentje Kurt op 6 augustus 2020 in een dierenkliniek in Texas. Maar Kurt is wel heel bijzonder. Hij is namelijk een gekloond veulentje van een sterk bedreigd paardenras, het Przewalskipaard.

Dierentuinen

Dit wildepaardenras was in de zestiger jaren zo goed als uitgestorven in het wild. Gelukkig leefden er toen ook al Przewalskipaarden in dierentuinen. Met intensieve fokprogramma’s kon het aantal paarden weer op peil worden gebracht. In de jaren 90 zijn groepen van deze dieren terug in het wild uitgezet op verschillende plekken in Mongolië, China en Kazachstan.

Glansrijke carrière

Maar de Przewalskipaarden die nu in het wild leven, zijn vrijwel allemaal afkomstig van hetzelfde clubje ouders en grootouders. Daardoor lijken de genen van deze paarden sterk op elkaar. Om een diersoort in het wild in stand te houden, is een grotere variatie in genen nodig. En dat is precies wat Kurt zo bijzonder maakt!

Hij is verwekt met ingevroren DNA-materiaal van een hengst die al in 1998 is overleden. Kurts genen kunnen de ondergang van het Przewalskipaard voorkomen. Er staat hem dus een glansrijke carrière te wachten als vader van een hele nieuwe generatie Przewalskipaarden.

Zie hier veulentje Kurt, het gekloonde Przewalskipaard, in actie.

Bevroren dierentuin

Kurt is helemaal gezond ter wereld gekomen en huppelt net zo vrolijk rond als andere veulentjes. Hij is vernoemd naar Dr. Kurt Benirschke. Hij is een van de oprichters van de Frozen Zoo®, een onderdeel van San Diego Zoo in Californië die bevroren DNA-materiaal in opslag heeft liggen van wel duizend diersoorten. Ook het DNA van de vader van Kurt komt hier vandaan.

De Frozen Zoo® beschikt over genetisch materiaal van nog meer Przewalskipaarden, maar bijvoorbeeld ook van de ernstig bedreigde noordelijke witte neushoorn. Hopelijk is Kurt de eerste in een reeks van gekloonde dieren die bijna uitgestorven diersoorten van de ondergang zal redden.

Titelfoto door Soledad Lorieto – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top