Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

De stadstuintjes en de bijtjes

Goed nieuws vanuit de stadstuintjes. Stadstuintjes zijn met voorsprong de belangrijkste voedselbron voor bestuivende insecten in steden en dorpen. Dat blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië. En bijen en andere insecten zijn weer hartstikke belangrijk voor ons.

Stedelijke nectar

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben het voor ons uitgezocht. Ze hebben namelijk voor de eerste keer gemeten hoeveel nectar wordt geproduceerd in stedelijke gebieden. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid afkomstig is van residentiële tuinen – gemiddeld zo’n 85 procent.

De resultaten toonden aan dat drie gemiddelde stadstuintjes samen dagelijks een theelepel nectar produceren. Dat lijkt weinig, maar het is het equivalent van een ton voedsel voor een volwassen mens. Die theelepel is dus genoeg om duizenden vliegende bijen van brandstof te voorzien. En hoe meer bijen en andere bestuivende insecten kunnen vliegen, hoe groter de diversiteit aan flora en fauna in steden en dorpen.

Divers

“De hoeveelheid en diversiteit van nectar op het platteland was al gemeten, maar nog niet die in de stad”, zegt ecoloog Nicholas Tew, hoofdauteur van de studie. “We hadden natuurlijk wel verwacht dat tuinen een belangrijke bron van nectar zouden zijn, maar hadden niet gedacht dat het overwicht zo overweldigend zou zijn. Onze bevindingen onderstrepen de cruciale rol die tuinen spelen bij het ondersteunen van bestuivers en het bevorderen van de biodiversiteit in stedelijke gebieden.”

Opvallend ook is dat het aanbod van nectar in stedelijke landschappen diverser is dan in landbouwgebied of natuurreservaten. Bijna een derde (29 procent) van de oppervlakte in de bestudeerde stedelijke gebieden bestaat uit privétuinen. Dat is ongeveer zes keer zoveel als parken en veertig keer de oppervlakte van volkstuinen.

Zo help jij de bijtjes

“Het onderzoek illustreert de grote rol die de doorsnee tuinder speelt bij het behoud van bestuivers, aangezien er zonder tuinen veel minder voedsel zou zijn voor bijen, wespen, vlinders, motten, vliegen en kevers”, zegt Tew. “Het is van vitaal belang dat nieuwe woonwijken tuinen omvatten en ook belangrijk voor tuinders om te proberen zorgen dat hun tuinen zo goed mogelijk zijn voor bestuivers.”

Dat kan je doen door bloemen te planten waar bijen blij van worden, zoals dopheide, marjolijn, of – jawel – ezelsoor. Ook kan je ervoor zorgen dat er altijd iets in bloei staat van het vroege voorjaar tot het late najaar. Verder helpt om het gazon minder vaak te maaien om paardenbloemen, madeliefjes en andere bloemen een kans te geven. Kijk hier voor meer tips.

Titelfoto: Jenna Lee – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top