Natuur
Baby vleermuis geadopteerd door mama’s beste vriendin
Erg populair zijn vleermuizen momenteel niet. Dit door hun vermoedelijke rol in de verspreiding van het virus dat de hele wereld al een jaar in zijn greep heeft. Maar dit verhaal over een baby vampier vleermuis die zijn moeder plots verliest, is toch wel erg hartverwarmend.
Het sociale gedrag van vleermuizen
Het Carter Lab aan de Ohio State University in Columbus Ohio bestudeert het gedrag van vampier vleermuizen. In samenwerking met het Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) vingen de onderzoekers op drie verschillende locaties in Panama vampier vleermuizen. Op plekken die zo ver uit elkaar lagen, dat de vleermuizen elkaar nooit eerder ontmoet hadden. Op die manier konden zij meer te weten komen over hoe vleermuizen sociale banden vormen.
“Tot op zekere hoogte probeerden we te zien of we de partnerkeuze tussen vleermuizen konden beïnvloeden door te manipuleren of en wanneer ze voedsel konden delen,” aldus Imran Razik – doctoraalstudent aan de Ohio State University. “We wilden zien hoe deze relaties zich vormden, dus hielden we alle interacties bij met video-opnames.”
Op basis van de beelden begonnen vleermuizen die aanvankelijk vreemden waren, inderdaad nieuwe sociale banden te vormen. Dit wordt vooral zichtbaar in het ‘groomen’ (verzorgen/schoonmaken) van elkaar en het delen van voedsel. Al komt dat laatste minder vaak voor; vooral bij vreemden. Maar de beelden onthulden intieme details over de veranderende relatie tussen moedervleermuis Lilith, haar baby en haar beste vriendin (of partner), BD genaamd. De onderzoekers waren getuige van hoe een heel speciale band ontstond tussen deze drie vleermuizen.
Twee moeders
BD verzorgde en voedde Lilith meer dan enig andere vleermuis in de kolonie en Lilith verzorgde BD andersom ook. Hoe sterk hun relatie was, bleek toen Lilith onverwacht ziek werd en overleed. Zonder een moment te twijfelen, adopteerde BD de 19 dagen oude vampierpup. Bijzonder was vooral dat zij de pup niet alleen voedde, zij maakte ook zelf melk aan!
“Kort voordat Lilith stierf, merkte ik dat de pup af en toe op BD klom, en ik neem aan dat dit een opeenstapeling van neuro-endocriene mechanismen heeft veroorzaakt die ervoor zorgden dat BD borstvoeding begon te geven.” vertelt Razik. BD was niet drachtig en had zelf geen pup, maar Razik ontdekte dat ze borstvoeding gaf op de dag dat Lilith stierf.
Van dit soort verhalen worden wij bij Goednieuws.nl wel warm. Staan vleermuizen bij jou nog steeds laag op de cuteness ranglijst, kijk kan vooral even naar onderstaande video’s:
Bron: EurekAlert
Titelfoto door door Geoff Brooks – Unsplash
Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!