Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Baanbrekende uitspraak dwingt Shell tot drastische vermindering CO2-uitstoot

Duurzaamheid is hip. Iedereen heeft het erover en wil dolgraag z’n steentje bijdragen. Het helpt natuurlijk als grote ondernemingen ook een flinke duit in het zakje doen. Soms is daarbij de helpende hand van een rechter nodig. In een baanbrekende uitspraak heeft een rechter oliebedrijf Shell verplicht om binnen tien jaar zijn CO2-uitstoot met bijna de helft te verminderen. Dat is een mijlpaal op het vlak van duurzaamheid en een belangrijke dominosteen.

Oh oh Den Haag

Het was de Haagse rechtbank die in haar vonnis eist dat Shell tegen 2030 zijn uitstoot met 45 procent moet verminderen. Daarmee volgt de rechter de eis van zes milieuorganisaties en 17.000 mede-eisers. Naast de verplichte vermindering van de eigen uitstoot, moet Shell ook z’n best doen om de uitstoot van zijn toeleveranciers en klanten te verminderen.

Don’t be a fossil fool

Het vonnis wordt historisch genoemd omdat voor het eerst een bedrijf aansprakelijk gehouden wordt voor het veroorzaken van de klimaatverandering. “Dit is een keerpunt in de geschiedenis”, zegt Roger Cox, advocaat van de eisers. “Deze zaak is uniek omdat de rechter een groot vervuilend bedrijf heeft opgelegd dat het moet voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. Deze uitspraak kan ook voor andere grote vervuilers grote consequenties hebben.”
 
Ook internationaal kan de uitspraak effect hebben, zegt Sara Shaw van Friends of the Earth International. “Dit is een historische overwinning voor klimaatgerechtigheid”, zegt ze. “Het vonnis zal een grote steun en inspiratie zijn voor milieugroepen en gemeenschappen over de hele wereld. Grote internationale bedrijven moeten er nu rekening mee houden dat ze ter verantwoording kunnen en zullen worden geroepen, als ze mensen in gevaar brengen door de klimaatverandering erger te maken.”

Shell had zichzelf al tot doel gesteld om zijn CO2-uitstoot te reduceren met minimaal 20 procent voor 2030 en 45 procent tegen 2035, maar de rechter vindt die plannen te vaag. Het bedrijf heeft al laten weten in beroep te gaan tegen het vonnis.

Groene golf van rechtszaken

Wereldwijd wordt de strijd tegen de klimaatverandering steeds vaker via de rechtbank gevoerd, en vaak met succes. Eerder deze maand nog oordeelde het Duitse Hooggerechtshof dat de Duitse klimaatwetgeving gedeeltelijk ongrondwettelijk is. De Duitse regering moet terug naar de tekentafel en duidelijke richtlijnen uitwerken voor de klimaatinspanningen na 2030, oordeelt de Duitse rechter. Concretisering van klimaatplannen is van groot belang om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

Bron: persbureau IPS / titelfoto: Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top