Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

Taartje van de maand

MonChou-gebakjes

De MonChou-taart is een klassieker. Een no-bake taart, die zo in elkaar is gezet. Het is alleen erg jammer dat hij tussendoor eigenlijk een paar uur de koelkast in moet om op te stijven. Maar stiekem smaakt hij ook prima als je hem gewoon direct op tafel zet voor eigen gebruik. Gewoon op de schaal, vorkje erbij en smullen maar. 

Puur Nederlands

Veel fancy gebakjes hebben mooie Franse namen. Ook MonChou klinkt Frans en betekent zoiets als lieverd. Maar MonChou is toch echt puur Nederlands. Het is de merknaam van een roomkaas van een Nederlandse zuivelcoöperatie en die wordt alleen in Nederland verkocht. En iedereen heeft vast al eens een punt gehad van de klassieke versie van de MonChou-taart, namelijk die met een bodem van Bastognekoek (ook al zo’n merknaam) en kersen als topping. 

Ik denk dat dit, na de cake, het eerste baksel was dat ik maakte. En nog steeds maak ik enkele keren per jaar deze taart in diverse vormen en maten. De bijzonderste versie was die van de MonChou taart in een bonbon (dus een bonbon met daarin kersen, de MonChou en koek), maar ik maak ook graag Monchou-gebakjes. Met dit recept voor Monchou-gebakjes oogst je zeker bewondering! 

Dit heb je nodig

Met deze ingrediënten kan je 6 gebakjes maken (diameter 5 cm), én er is genoeg over om óók nog een kleine taart te maken, want zeg nou zelf… aan 1 gebakje heb je natuurlijk niet genoeg. Een beetje chef doet natuurlijk wel aan voorproeven en naproeven, toch?

Ik gebruikte een siliconenvorm met 6 halfronde bollen (ø 5 cm), dus vandaar de 6 gebakjes. Iets grotere vormen zijn ook prima. Ook siliconen muffinvormpjes werken prima. Het is ook handig om een uitsteekring te hebben met dezelfde diameter. Daarnaast nog een springvorm (ø 20cm) om met de rest van de ingrediënten een taartje te maken.

  • 2 pakjes monchou (van 100 gram) op kamertemperatuur
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram poedersuiker
  • 1-1,5 pak Bastogne koeken (of 300-350 gram andere lekkere koekjes)
  • 100 gram roomboter
  • 1 blik vlaaivulling kersen (of bosvruchten, of aardbei, of tropisch fruit, of…)
  • 1 á 2 blaadjes gelatine
  • 1 witte chocoladereep (voor wat chocoladerasp op het gebakje)

Zo maak je het

Hieronder staat het recept voor de gebakjes. Aan het eind van het recept staat nog in het kort hoe je met de rest van de ingrediënten nog de kleine taart maakt.

  • Leg 1 gelatineblaadje in een bakje koud water (als je grotere vormen hebt, gebruik dan 1,5 gelatineblaadje).
  • Ga dan aan de slag met het verkruimelen van de koek. Dit lukt het beste in een keukenmachine of, als je die niet hebt, een staafmixer met een hakmolen. De koek moet goed fijngemalen worden. In een plastic zak doen en dan fijn rollen met een deegroller zou ook moeten werken, maar ik moet bekennen dat ik dat nog nooit heb uitgeprobeerd. Doe de koekkruimels in een kom.
  • Smelt de boter (in een pannetje of in de magnetron) en voeg dit dan toe aan de kom met de koekkruimels. Even goed doorroeren zodat alle koekkruimels boter hebben kunnen opnemen. 
  • Maak op een vel bakpapier 6 rondjes van de koekkruimels met dezelfde diameter als de siliconenvorm. Dit gaat het makkelijkst met een uitsteker want dan kan je het goed aandrukken, maar met de hand kan het ook. Teken dan 6 rondjes op een vel bakpapier en maak daar een koekrondje en druk stevig aan. Kijk zelf even hoe dik je de koeklaag wilt hebben. Enorme koekfan? Dan gebruik je iets meer koekkruimels, en anders dus minder. Zet de koekrondjes in de vriezer.
  • Doe vervolgens ongeveer 1/4 (of iets meer als je grotere vormen gebruikt) van de kersen vlaaivulling in een klein pannetje en warm op (niet laten koken). Knijp vervolgens het gelatineblaadje uit en voeg deze toe aan de kersen en roer goed door. 
  • Verdeel het kersenmengsel over de siliconenvormpjes, zodat daar een laag van ongeveer 1 cm in zit en zet de vormpjes in de vriezer.
  • Doe de MonChou en de suiker in een kom en roer deze goed door met een spatel. Zorg ervoor dat je dit niet te fanatiek doet, anders kan de MonChou te vloeibaar worden en dat stijft niet meer terug op.
  • Klop de slagroom in een andere kom stijf en roer deze dan in 3 delen door het MonChou mengsel. Voeg het volgende deel pas toe als het vorige deel goed is doorgeroerd, om te voorkomen dat je straks een vulling met klonten hebt.
  • Doe de vulling in een spuitzak of in een diepvrieszak en leg even in de koelkast. 
  • Controleer of het kersenmengsel in de vormpjes al wat harder geworden is en de koekjes stevig. Zo ja, knip dan een punt van de spuitzak en spuit een laagje vulling op het kersenmengsel. Zorg dat je eerst goed langs de zijkanten van de vorm spuit en daarna pas het midden opvult. Strijk de vulling met de achterkant van een lepel een beetje glad.
  • Plaats de koekjes erop en druk voorzichtig een beetje aan. Zet de vormen daarna minimaal 2 uur in de vriezer.
  • Haal de gebakjes maximaal zo’n 3 uur voor gebruik uit de vriezer. Druk de gebakjes voorzichtig uit de vorm en leg ze op een schaal. Laat ze in de koelkast ontdooien. 
  • Na 2 á 3 uur zijn de gebakjes klaar om te eten. Alleen nog even wat witte chocola overheen raspen en dan smullen maar! Hou er alleen rekening mee dat je bezoek nog wel even zal kijken hoe je ‘m dat nu eigenlijk hebt geflikt. 

Natuurlijk is er ook de makkelijke variant. Doe de koekkruimels met boter in een springvorm die je met bakpapier hebt bekleed (óók de zijkanten) en druk goed aan. Even een half uurtje in de koelkast om stevig te laten worden. Spuit vervolgens daarop de MonChou-vulling en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Zodra je de taart op tafel wilt zetten schep je de vlaaivulling erop, haal je de rand van de springvorm en de rand bakpapier eraf, zet je het op een mooie schaal en dan smullen maar!

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top