Lekker
Oliebollenwijn
Als ik kind mocht ik op 31 december opblijven om het nieuwe jaar in te luiden. Het maakte diepe indruk op me. Niet eens zozeer omdat ik laat naar bed mocht, maar vooral vanwege het ritueel dat zich rond middernacht afspeelde in onze woonkamer.
Mijn vader pakte zo rond half twaalf alvast de champagne flûtes uit de kast en poetste ze zorgvuldig op. Dan werd de fles champagne uit de koelkast gehaald en voorzichtig op tafel geplaatst. Bij ons thuis ging er maar één keer per jaar een fles champagne open, en that moment was about to happen…
Met mijn broer, vader en moeder telde ik de seconden af, het nieuwe jaar in. Terwijl buiten het vuurwerk knalde, werd de fles met een lichte plof geopend. Mijn ouders proostten met elkaar en het nieuwe jaar was een feit.
Champagne schenk je vóór het eten
Jaren later ben ik vinoloog. Ik realiseer me des te meer hoe bijzonder champagne is en hoe lekker deze mousserende wijn kan zijn. Persoonlijk ben ik dan ook van mening dat je je beste champagne niet moet bewaren tot twaalf uur. De meeste Brut is namelijk gemaakt als aperitief. Dat betekent schenken vóór of tijdens het eten. Dus niet na het eten. En zeker niet met een oliebol in je hand.
Want laten we eerlijk zijn: op oudejaarsavond hebben je smaakpapillen al behoorlijk wat voor hun kiezen gehad. Echt goed proeven is dan behoorlijk lastig. Helemaal als je de straat op gaat. Voorgaande jaren waren rondvliegende vuurpijlen, kruitdampen en de parfum van je buurvrouw die je gelukkig nieuwjaar stond te kussen allemaal niet bevorderlijk voor het proeven van een delicate wijn als champagne.
Het grote voordeel van Corona
Mijn tactiek was dan ook altijd om de beste champagne te openen als de avond begon. Dan genoten we rustig van een goed glas en overdachten het afgelopen jaar. Als de tijd rijp was om rond middernacht naar buiten te gaan, wist ik ergens nog wel een feestelijke fles cava of iets dergelijks vandaan te halen om op straat vrolijk mee te knallen.
Als ik nu alvast vooruitkijk naar de komende jaarwisseling dan zullen er een aantal dingen anders zijn dan voorgaande jaren. In Nederland hebben we voor het eerst een vuurwerkverbod en elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen doen we met anderhalve meter afstand. Ik zie een kans. Misschien dat we nu wel knallend het nieuwe jaar ingaan met een ouderwetse fles ‘echte’ champagne. Ik weet in ieder geval zeker dat mijn ouders dat gaan doen.
Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij zit in het team van De Grote Hamersma. Samen met Jur Baart maakte hij Burp the other wine book.
Titelfoto: Bas Korpel
Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!