Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

Joie de Vivre van Sacha de Boer

Als ze niet fotografeert, is Sacha de Boer bezig met koken en eten. Nog leuker: lekker eten mooi fotograferen. Ze maakte en fotografeerde al drie kookboeken. Onlangs verscheen haar vierde: Joie de Vivre, waarin 10 topchefs, onder wie Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma en Ron Blaauw, 60 authentieke recepten presenteren voor gerechten uit de klassieke Franse keuken. 

Hoe kwam je op het idee voor Joie de Vivre?

“Ik vond op zolder een schriftje van mijn lang geleden overleden moeder waarin zij Franse kooklessen beschreven had. Dat vertelde ik aan Janine Smits, styliste met wie ik bevriend raakte tijdens mijn journaal-tijd. Toen bleek dat zij op de zolder van haar huis in de Bourgogne ook een oud vergeeld kookboek had gevonden: La Cuisinière de la campagne et de la ville’ (1873). Daar moesten we iets mee doen, zo besloten we.

We zijn samen met onze andere hartsvriendin en journaliste Babs Assink aan de slag gegaan met de recepten in de keuken van dat Franse huis. Onder het eten kwamen we op het idee om tien topchefs uit Nederland en Vlaanderen, onder wie Jonnie Boer en Ron Blaauw, te vragen ieder twee originele en moderne menu’s te ontwikkelen. Iedereen was enthousiast.

En zo geschiedde; wij selecteerden en vertaalden samen de recepten. Ik maakte foto’s van de chefs, de gerechten en het leven in de Bourgogne, Babs interviewde de chefs en Janine stylde alles. Het resultaat: 60 fantastische gerechten die ook door de onhandige thuiskok goed te maken is. Een ode aan onze vriendschap, aan de chefs èn de Franse keuken.”

Sacha de Boer, Janine Smits en Babs Assink

Wat betekent Joie de Vivre voor jou?

“Genieten van goede gesprekken met geliefden, vrienden en vriendinnen. Onder het genot van een mooie fles wijn, bij voorkeur zittend in ons buitenhuis in Twente. Of in de Bourgogne natuurlijk met de meiden.”

Wat heb jij met eten?

“Ik ben een fanatieke hobbychef. Kind aan huis bij winkels gespecialiseerd in keukengerei, zoals Duikelman in Amsterdam en Oldenhof in Zwolle en Hilversum. Het is moeilijk om daar met lege handen weg te gaan. Mijn laatste trofee: een raviolivorm. In deze corona tijd had ik mijn pastamachine maar weer eens afgestoft. Er gaat niets boven handgemaakte pasta. Alleen waren mijn ravioli vormen zo uit model dat ik dacht: op naar Duikelman.”

Wat is er zo leuk aan eten fotograferen?

“Je zou het niet zo snel zeggen, maar eten fotograferen lijkt wel wat op het maken van een portret. Je moet iemand vangen op dat ene, bewust onbewuste perfecte moment. Maar als je te lang wacht, mis je het moment en verslapt het model. Dat werkt met voedselfotografie precies zo: groente verlept, het sausje loopt uit, de fut gaat uit het gerecht. Dus: geen getreuzel en op het juiste moment toeslaan. Gelukkig ben ik geen weifelaar. Heel soms moet je een beetje improviseren; want zet een hapje hutspot maar eens knap op de foto. Dan moet je even creatief zijn.”

Kook jij altijd?

“Meestal wel. Al kan Rick het ook uitstekend. Vooral bbq-en. Al zijn zijn sausjes nog beter: vooral de beroemde Argentijnse chimichurri saus: knoflook, peterselie, peper en azijn. Klinkt simpel, maar het gaat om de juiste verhouding.” 

Heb je ook een speciale outfit?

“Dat niet, maar ik draag wel altijd een schort. Ik heb er diverse, de meeste kreeg ik cadeau. Eentje heb ik zelf gekocht: een ruige zwarte met oranje vlammen aan de zijkant waar je bijpassende bbq handschoenen aan kunt vastklitten.”

Wat is je lievelingsgerecht?

“Spaghetti vongole. Ooit at ik dat tig jaar geleden in Italië, met Rick aan een tafeltje, onze blote voeten in het zand. Dat smaakte zo heerlijk en de setting was zo perfect, dat ik dacht: zo wil ik het ook kunnen maken. Na vele keren proberen denk ik dat het me nu gelukt is. Het geheim: veel boter en knoflook en olie. Een beetje ragdun gesneden platte peterselie en geen pepertjes!”

Je kunt altijd nog kok worden als je niet meer wilt fotograferen

“Dat zou kunnen, maar het leven van een kok is berezwaar. En ik vind koken vooral leuk na een zware dag. Me even 200% concentreren op een recept is goed voor mijn hersens.”

Mislukt er wel eens iets?

“Ja heel soms toch wel. Laatst wilde ik met wat overgebleven eiwitten meringue maken, maar ik had de suiker op het verkeerde moment toegevoegd. Wat mooie witte bergtoppen moesten worden, waren hopeloze hoopjes in een druilerig plasje vocht.”

Let je op je lijn?

“Nee niet speciaal. Ik was altijd een enorme zoetekauw. Daar ben ik nu gelukkig van af. Op mijn verslaving aan mijn zelfgemaakte vanille roomijs met dulce de leche, caramelpasta, na dan. Onbeperkt alles in mijn mond stoppen en niet aankomen kan ik sinds mijn 30e niet meer, maar ik moet zeggen dat mijn maag- en hersenen wel met elkaar in balans zijn. Ik weet wanneer het genoeg is. Handig: ik houd van wandelen en fietsen.

Verder ben ik momenteel druk met aanleggen van diverse moestuintjes bij ons buitenhuis. Heel gezond en goed voor de lijn. Maar eh… je weet het: never trust a skinny chef. Gelukkig staan er in Joie de Vivre opvallend veel gerechten zonder of met heel weinig koolhydraten.”

Wie is Sacha de Boer?

Sacha de Boer was jarenlang het vertrouwde gezicht van het Achtuurjournaal. In 2013 stapte ze op, ze wilde na negentien jaar nieuwslezen niet langer de waan van de dag verslaan. Liever ging ze fulltime fotograferen, haar grote passie. Verhalen van mensen en over onderwerpen die het nieuws niet halen maar wel gebeuren.

Zo maakte ze een fotoreis naar de Noordpool om de gevolgen van de klimaatverandering in beeld te brengen en ging voor het Aidsfonds naar Myanmar, Zuid-Afrika en Oekraïne, om er hiv-patiënten te portretteren die om verschillende redenen geen toegang tot de juiste medicijnen krijgen. En in Tanzania maakte ze voor het Liliane Fonds een fotoreportage over kinderen met albinisme. Sacha is getrouwd met presentator Rick Nieman. 

Klik op deze link voor een gesigneerd exemplaar!

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top