Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

Dry January

De maand januari staat altijd in het teken van bezinning. Een logisch antwoord op uitpakken in december. En dus hebben we goede voornemens. Gezonder leven, bewuster spenderen en innemen met mate. De alsmaar toenemende populariteit van Dry January is daar een exponent van. 

Voor degene die de afgelopen jaren onder een steen hebben geleefd, leg ik het concept nog even uit. Je drinkt de hele maand januari geen alcohol. Je bespaart geld, valt af, slaapt beter en voelt je scherper. Als ik alles zo op een rijtje zet, vraag ik me af waarom we dit niet iedere maand doen.

Lekker en gezellig

Sooner or later valt bijna iedereen weer terug in zijn oude gedrag. En daar hoort vaak een alcoholische consumptie bij. Waarom kiezen we er dan dus toch voor om weer te gaan drinken?

Als ik kijk naar mezelf dan is het antwoord tweeledig: het is lekker en het is gezellig. Ik kan met recht zeggen dat ik wijn, bier en in mindere mate sterke drank echt lekker vind. Maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Zo ken ik mensen die nooit alleen drinken, maar altijd samen met anderen. En ik ken ook mensen die het drinken van alcohol beperken tot het weekend. Interessant genoeg zijn dit dezelfde mensen die zeggen dat het weekend eigenlijk op donderdagmiddag al begonnen is en die op maandagavond nog even dat laatste beetje van een fles opmaken.

Kwaliteit boven kwantiteit

Ik ken dat gevoel van bodemdrift wel. Nog een half glas in een fles. Zonde om weg te doen. Schenk nog maar even uit. Maar met de hoeveelheid wijn die ik wekelijks te proeven krijg, is bodemdrift niet alleen ongezond, maar ook onmogelijk. Zo proefde ik laatst nog op een verdwaalde dinsdagochtend vijftig verschillende wijnen. 

Voor mij persoonlijk is Dry January dan ook een utopie. Het zou in de praktijk een maand niet werken betekenen. Voor mij dus iets minder drastische goede voornemens: wel veel bewegen, maar nog altijd gezond, lekker en goed eten en drinken. Want als je eten met liefde maakt, smaakt het altijd beter. En die vlieger gaat ook op voor wijn. Met andere woorden: drink kwalitatief beter en kwantitatief minder. 

Titelfoto: Dan Gold – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij dagelijks zijn hond uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Samen met Jur Baart maakte hij Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top