Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

Dit is wat Alain Caron gelukkig maakt

Alain Caron (1957) is kok, restaurant eigenaar (Café CaronPetit Caron, Grand Caron en de Gouden Reael, alle vier in Amsterdam), kookboekenschrijver (maar liefst veertien stuks) en culinair fotograaf. Hij was als jurylid te zien bij de televisieprogramma’s MasterChefKeuringsdienst van Waarde en Binnenstebuiten. Aan Goednieuws.nl vertelt hij wat hem gelukkig maakt.

“Geluk is een momentopname. Ik heb een paar favorieten:”

Lekker eten

“Eten met een groep mensen waarvan ik houd, maakt me gelukkig. Dat eten hoeft echt geen driesterren niveau te zijn; een eenvoudige maaltijd is vaak net zo lekker. En ja, meestal wordt er wel verwacht dat ik dan kook. Dat doe ik graag en met liefde. Ook wanneer ik tijdens een feestje professioneel voor gasten kook en zie hoe iedereen geniet, word ik daar heel gelukkig van. Of ik wel eens bij anderen ga eten? Zelden. Mensen durven mij niet uit te nodigen. Terwijl ik heel makkelijk ben.”

De liefde

“Er zijn verschillende soorten liefde. Als je jong bent en verliefd wordt, is dat een ander soort geluk dan later als je groot bent. Liefde is een route die je moet afleggen. Elkaar oud zien worden en weten dat dat goed is. Het moet een beetje vanzelf gaan, maar je moet er toch ook aan werken. Actief blijven, elkaar volgen, geïnteresseerd blijven. Wat niet betekent dat je allebei precies hetzelfde moet doen.”

“Dat heb ik met mijn vrouw Roel; we zijn gelijkgestemd, spreken dezelfde taal, maar benauwen elkaar niet. Niet dat we gekke dingen doen, maar we voelen ons vrij in ons hoofd. We zijn vrij in het samen zijn. Liefde betekent ook: geven. De ander verrassen. Geen grote cadeaus maar kleine gebaren; ik ben er voor Roel, ik help haar graag. Met wat dan ook.”

“Verder kan liefde niet zonder intimiteit. Dat je dat speciale lijntje hebt samen, blij bent als je de ander ziet, bij haar wil zijn. Natuurlijk is dat niet elke dag. Soms is het er een poosje niet. En dan ineens, voila, dan is het er weer. Samen die route lopen, voelen dat je van elkaar houdt en zien dat de ander oud wordt en beseft dat de ander dat ook van jou ziet.”

Muziek

“Muziek is magie. Soms hoor ik een nummer en dan gebeurt er iets in mijn lichaam. Laatst was ik thuis op zoek naar lekkere muziekjes. Ineens zag ik de naam van Steely Dan. En luisterde naar het nummer Haitian Divorce. Het ritme is goed, de tekst is lekker gek uit de seventies. Er ging een golf van geluk door mijn heen. Ik dacht aan die tijd waarin ik alleen maar Steely Dan luisterde. Ik ging meer muziek van hem zoeken, voelde me weer 20 jaar.”

“Muziek neemt je mee, brengt herinneringen naar boven. Fantastisch. Ik heb heel lang, voor mijn kook carrière, in een Franse jazzrockband gedrumd. Gouden tijden. Onlangs heb ik weer een drumstel gekocht zodat ik me af en toe kan uitleven. Heerlijk. Dansen doe ik niet meer zo vaak helaas. Heel soms nog wel eens thuis. Op Earth Wind & Fire bijvoorbeeld. Dan krijg ik ineens zo’n zin om te dansen. Gewoon in mijn eentje. Er moeten weer meer leuke feestjes komen.”

Alain Caron op drums

Kinderen

“De liefdes van mijn leven. Er gaat niets boven mijn kinderen. Ik kan niet zonder ze, kan niet verhuizen omdat ik bij ze in de buurt moet zijn. Ik moet weten waar ze zijn. Mijn kinderen zijn mijn cadeau aan mijzelf. Misschien ben ik niet de beste vader of straks ook niet de beste opa van de wereld, waarschijnlijk niet. Maar ik ben er.”

“Ik werk in onze restaurants met twee van mijn vier kinderen. Met Tom, 37 jaar en David, 23 jaar. Dat is een geschenk. Andras, ook 37 en Lowel van achttien jaar, werken niet in de horeca en dat is goed zo. Ze zijn verschillend in leeftijd, hebben andere moeders. Maar ze houden van elkaar, alle vier. Dat heb ik goed gedaan.”

“Soms ben ik wel eens geïrriteerd op de werkvloer, maar de familie liefde overwint alles. Het is alles wat we hebben. Maar ik weet dat er een dag komt dat ik er niet meer zal zijn. Als ik maar de eerste ben die gaat. Anders word ik gek. Als mijn zoon Tom met zijn vriendin naar Parijs gaat, bel ik mijn collega Alain Ducasse in Parijs en vraag of hij iets lekkers voor ze maakt. Of ik zie op de app de foto’s van mijn jongste zoon die met zijn vriendinnetje naar Italië gaat. Zo mooi. Ik ben gelukkig als zij gelukkig zijn.”

Alain Caron met Tom en David

Zomer

“Lange dagen, lang licht. Ik houd van licht en warmte. Al is de zomer van dit moment, met heel veel hitte of juist heel veel regen niet echt een mooie zomer. Het moet tempéré zijn. Dit jaar ga ik niet op vakantie, omdat we door corona toch geld gemist hebben. Maar dat geeft niets, ik moet doorwerken.”

“Ik vind vakantie leuk maar ik hoef niet per se altijd weg. Ik ben vorig jaar voor mijn programma’s twaalf keer weggeweest, op bezoek in keukens in veel verschillende landen, Indonesië, Vietnam, Zwitserland, Amerika, Malediven, Frankrijk. Dat ging dit jaar allemaal niet door. Ik vind het fijn dat ik nu even niet hoef te reizen. Gelukkig heb ik ons familiehuis in de Bourgogne nog. Eenvoudig, maar mooi.” 

Bon appétit

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top