Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 6

Honing-tijmsaus

Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!

Sauzen

Bij een lekker stukje vlees, zoals de lamsrack die gisteren in de kerstadvent langskwam, hoort natuurlijk ook een lekkere saus. Maar zeg nou zelf, hoe verleidelijk is het om af en toe ook gewoon een zakje juspoeder open te trekken? Als wij stamppot eten, doe ik dat overigens wel standaard, want tsjaaa, toch wel makkelijk.

De bekende merken spelen daar overigens ook slim op in, door het dan ook ‘jus voor stamppot’ of zoiets te noemen. Maar nu met kerst mag het natuurlijk wel een tikje lekkerder. En een lekkere saus hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst onderstaand recept voor honing-tijmsaus wel. 

Dit heb je nodig

(Recept voor 4 personen)

  • 200 ml kalfsfond
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el honing
  • Paar takjes tijm (of een ½ gedroogde tijm)
  • 1 el maïzena
  • Peper en zout

Zo maak je het

  • Doe de fond, de wijn, de honing en de tijm in een steelpannetje aan de kook en laat zachtjes inkoken totdat de inhoud ongeveer 1/3 minder is geworden. Het lijkt dan een beetje op een dunne siroop.
  • Proef de jus en voeg naar smaak peper en zout toe. Als je de saus zoeter wilt, voeg dan nog wat honing toe. 
  • Zeef de jus, zodat er geen restjes tijm meer in zitten, en zet daarna afgedekt weg tot gebruik.
  • Als het vlees ligt te rusten, dan is het tijd om de jus af te maken.
  • Verwarm de jus tot het kookpunt en roer in de tussentijd in een klein kommetje de maïzena aan met een beetje water. Dit voorkomt dadelijk klontjes in de saus.
  • Voeg een theelepel van het maïzena-mengsel toe aan de zachtjes kokende jus en laat deze even een half minuutje meekoken, totdat de saus dikker wordt. Herhaal dit nog 1 of 2 keer totdat je tevreden bent over de saus.  Doe zeker niet alles in 1 keer erin. Als je saus te dik wordt, dan is het lastig op te lossen zonder dat de smaak daaronder lijdt.
  • Dan alleen nog in een mooie sauskom overdoen, en eet smakelijk!

Lekker dus bij lamsrack of een lamshaasje, maar zeker ook aan te raden bij eendenborst.

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top