Goed Nieuws op Social Meda
Gevuld gehaktbrood in bladerdeeg

Lekker

De Goednieuws Kerst adventskalender – Recept 17

Gevuld gehaktbrood in bladerdeeg

Van 1 december tot en met 24 december presenteert Goednieuws.nl iedere dag een leuk recept. Al die recepten tezamen vormen onze Kerst adventskalender. Voor-, hoofd-, na- en bijgerechten passeren de revue. Uit al die recepten stel jij straks een heerlijk Kerstmenu samen. Dat wordt sowieso een smakelijke Kerst!

Hoofdgerecht

Zin om iets speciaals te serveren dat je tijdens het dineren aan kunt snijden? Dan is dit gevulde gehaktbrood in bladerdeeg echt iets voor jou! Dit gehaktbrood is gevuld met een groentemengsel van onder andere kastanjechampignons en wortel en dat zie je mooi zitten zodra je het gehaktbrood aansnijdt. Het leuke van iets in bladerdeeg bakken is dat het niet alleen erg lekker is, maar het ziet er ook nog eens feestelijk uit. Zo kun je het gehaktbrood namelijk nog decoreren met bijvoorbeeld blaadjes of kerststerren.

Dit heb je nodig

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 bosuitje
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 1/2 grote winterpeen
  • 1 kleine ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 grote tl tomatenpuree
  • 30 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 sjalotjes
  • Zout&Peper
  • Olijfolie

Zo maak je het

VOOR HET GROENTEMENGSEL
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de wortel en rasp deze grof. Was de champignons en snijd in plakjes. Snijd de plakjes vervolgens doormidden. Snipper de ui en pel 1 knoflookteentje. Snijd het bosuitje in kleine ringen.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Pers ook direct de ui uit boven de pan. Bak het geheel 2 minuten. Voeg dan de champignons, het bosuitje en de wortel toe samen met de Italiaanse kruiden en het paprikapoeder. Bak 3 minuten mee. Voeg dan de tomatenpuree toe samen met wat zout en peper en bak het geheel nu nog 1 minuut.
  • Schep het mengsel in een vergiet en laat even goed uitlekken.
GEHAKT KRUIDEN
  • Kluts het ei en doe 3/4 hiervan in een mengkom. Gooi de rest van het geklutste ei niet weg, dit heb je later nog nodig.
  • Voeg gehakt toe aan de mengkom en haal het een beetje los met een vork en meng het met het ei. Voeg dan de helft van de paneermeel toe en meng dit erdoorheen. Doe dit vervolgens ook voor de rest van de paneermeel.
  • Haal de tijmblaadjes los van de takjes en voeg dit toe aan het gehakt. Breng het op smaak met voldoende zout en peper (ben hier niet te zuinig mee).
  • Meng alles nog even goed door elkaar.
GEHAKTBROOD OPBOUWEN
  • Rol je bladerdeeg uit. Snijd een kleine strook van de zijkant af, zodat je daar decoratie van kunt maken. Snijd vervolgens de grote bladerdeegplak in 2 gelijke delen (vanuit de breedste kant gezien).
  • Pak de helft van het gehakt en maak hier even een stevig geheel van door het te kneden. Verdeel dit over het midden van één van de twee deegplakken en druk het even aan.
  • Leg het uitgelekte groentemengsel op het gehakt en leg hierop dan het tweede gedeelte van het gehakt. Zo ontstaat er al een echt gehaktbrood. Zorg ervoor dat het goed stevig ligt en niet uit elkaar valt.
  • Besmeer de randjes van het bladerdeeg met het ei en leg dan de tweede bladerdeegplak eroverheen.
  • Druk met behulp van een vorm de bladerdeegplakken goed vast aan elkaar. Snijd overtollig bladerdeeg weg. Zorg er wel voor dat je het niet te kort wegsnijdt, want dan kan het bladerdeeg open gaan staan bij het bakken.
  • Besmeer het gehaktbrood lichtjes met het geklutste ei.
  • Maak van het bladerdeeg dat je op het begin eraf had gesneden leuke decoratie zoals blaadjes of kerststerren. Leg deze op het gehaktbrood en bestrijk ook met het ei.
  • Zet het gevuld gehaktbrood in bladerdeeg in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in circa 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal het gehaktbrood dan uit de oven en snijd het in mooie plakken.
  • Geniet ervan!

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Ik ben Renate, 26 jaar en heb een grote passie voor koken en bakken. Met mijn recepten probeer ik zoveel mogelijk mensen te inspireren om lekker zelf aan de slag te gaan! Iedere donderdag vind je weer een nieuw recept van mij op Goednieuws.nl. Wil je graag een kijkje nemen op mijn foodblog? Dan kun je mijn foodblog vinden op www.kokenenbakkendoejezo.nl of op je kunt mij volgen via mijn Instagram account @kokenenbakkendoejezo

Nog meer Lekker

To Top