Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Zo halveer je het risico op hartproblemen

Door te stoppen met roken. Was je al gestopt, dan is de buit al binnen. Nooit gerookt? Helemaal goed. Maar hoezo dan? Een vijfde van de overleden hartpatiënten is te wijten aan roken. Stop je met roken, dan halveer je het risico op hartaandoeningen al na 1 jaar. Vandaag is ook nog eens Stoptober begonnen, een mooie stok achter de deur.

Hartstikke zonde

Elk jaar sterven 1,9 miljoen mensen aan een hartaandoening die wordt veroorzaakt door tabak, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat komt overeen met een op de vijf sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen. Ze sporen tabaksgebruikers aan om hulp te zoeken om te stoppen met roken en benadrukken dat rokers meer kans hebben op acute cardiovasculaire problemen, ook op jongere leeftijd.

50 procent minder risico

Enkele sigaretten per dag, af en toe roken of blootstelling aan passief roken verhogen al het risico op hartaandoeningen. Als tabaksgebruikers onmiddellijk actie ondernemen en stoppen, zal hun risico daarop met 50 procent afnemen na een jaar van niet-roken.

“Verenigingen van cardiologen zouden hun leden moeten trainen in programma’s die stoppen met roken bevorderen, en ook moeten ze het belang van tabaksbestrijding meer benadrukken”, meent arts Eduardo Bianco, de voorzitter van de Tobacco Expert Group van de Wereldhartfederatie.

Ook E-sigaretten zitten in het verdomhoekje. Ze verhogen immers de bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.

Covid-19

Ten slotte verhogen hoge bloeddruk en hartaandoeningen ook het risico op ernstige covid-19, stelt de WHO.

“Tabaksontmoediging is een sleutelelement voor het verminderen van hartaandoeningen. Overheden kunnen rokers helpen stoppen door de belasting op tabaksproducten te verhogen, tabaksreclame te verbieden en diensten aan te bieden om mensen te helpen stoppen met roken.”

BN’ers

Als deze angstaanjagende berichten je nog niet over de streep trekken, hebben we gelukkig nog de blije gezichten van Rick Brandsteder, Jörgen Rayman en Estelle Cruijf. Samen met nog een zooitje andere BN’ers zijn zij de gezichten van Stoptober. Was Rick vorig jaar niet al gestopt trouwens? Hoe dan ook, samen met Estelle, Rick en Jörgen wordt stoppen vast leuker dan ooit! En nu de kroegen dicht moeten om 22u is de verleiding misschien ook wat minder groot. Kortom, succes verzekerd.

Foto door Kurt Kleeb – Unsplash

Bron: persbureau IPS

Titelfoto: Egor Myznik – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top