Goed Nieuws op Social Meda
Mix van paddenstoelen

Leef

Zet je paddenstoelen eens in het zonnetje

Chiazaadjes in je groene smoothie, quinoa door de salade, gojibessen en granaatappelpitjes in je havermout- of boekwijtpap en héél veel avocado’s. Een aantal jaar geleden waren ze daar opeens: (hippe) superfoods. Superfood staat voor voeding die rijk is aan vitamines, mineralen, proteïne en antioxidanten. En op dit lijstje mogen de paddenstoelen eigenlijk niet ontbreken. Écht een superfood. Lees in dit artikel meer over de magische kwaliteiten van de paddenstoel.

Micronutriënten

Micronutriënten zijn vitamines en mineralen die we uit onze voeding moeten halen. Dit omdat ons lichaam deze niet zelf in voldoende mate kan aanmaken. Om die reden worden ze ook wel essentiële voedingsstoffen genoemd. Maar doordat we vooral graag verzadigde vetten en suikers eten, hebben we vaak een tekort aan deze voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld vitamine D en kalium.

Dit terwijl onvoldoende inname van micronutriënten consequent in verband wordt gebracht met allerlei nadelige gezondheidseffecten, zoals een slechte botgezondheid, een verminderde immuunfunctie en tal van chronische ziekten.

Maar je hoeft je niet meteen naar de reformwinkel te spoeden op zoek naar exotische producten uit verre landen. Zo toont nieuw onderzoek – gepubliceerd in Food Science & Nutrition – aan dat het toevoegen van een portie paddenstoelen aan je dieet, de opname van verschillende essentiële voedingsstoffen verhoogt.

Witte paddenstoelen
Foto door Avinash Kumar – Unsplash

Kampioen superfood

In het onderzoek van Dr. Victor L. Fulgoni III en Dr. Sanjiv Agarwal werden de deelnemers (een groep van 9 t/m 18 jaar, en een 19+ groep) in drie categorieën ingedeeld:

  • Groep 1 kreeg 84 gram van een mix aan witte champignons, kastanjechampigons en portabella paddenstoelen (in een verhouding van 1: 1: 1);
  • Groep 2 kreeg dezelfde hoeveelheid en mix als hierboven beschreven, maar dan wel aan UV-licht blootgesteld;
  • In groep 3 kreeg men een aanvulling op de mix met oesterzwammen.

De toevoeging van een portie champignons/ paddenstoelen aan het dieet resulteerde in een toename van de hoeveelheden voedingsvezels, koper, ijzer, fosfor, kalium, selenium, zink, thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur en vitamine B6. Bovendien werden verschillende tekorten aan voedingsstoffen verholpen. Dit gold voor beide leeftijdscategorieën en de verschillende paddenstoelen(mixen). En maak je niet druk over de lijn, want verrassend genoeg zorgt die extra portie niet voor een toename aan calorieën, vet of natrium (zout).

Kastanjechampignons
Foto door Kiwihug – Unsplash

De magische krachten van paddenstoelen

Vooral interessant was verder het duidelijke effect op het vitamine D niveau. Zeker als er oesterzwammen aan de mix waren toegevoegd, maar vooral als de paddenstoelen aan UV-licht waren blootgesteld. Dit verdubbelde de vitamine D opname. Een portie van 84 gram paddenstoelen bevatte dan (of overschreed zelfs) de aanbevolen dagelijkse hoeveeldheid. Bovendien verminderde het tekort aan vitamine D van 95,3% naar 52,8% voor de leeftijdscategorie 9-18 jaar. Bij de volwassenen zakte het tekort van 94,9% naar 63,6%

Je vraagt je nu misschien af: hoe zit dat nou met dat licht?

Champignons en paddenstoelen bevatten dus veel vitamine D van zichzelf. Maar ze bezitten daarnaast een haast magische kwaliteit: leg je ze in het (zon)licht, dan gaan ze uit zichzelf grote hoeveelheden vitamine D produceren!

Daarom is het goed om je paddenstoelen voordat je ze bereidt, even uit de verpakking te halen en (overdag) een kwartiertje tot een half uur buiten te leggen. Weer wat geleerd!

Titelfoto door Kalineri – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top