Goed Nieuws op Social Meda

Leef

‘Zeevogelverschrikker’ houdt zeevogels uit visnetten

Helaas gaat het bij vissen op zee weleens mis: zeevogels die jagen op vis raken verstrikt in de visnetten. Uiteraard is dit niet de bedoeling: de arme beesten overleven een dergelijk ongeluk vaak niet en als de populatie zeevogels afneemt, heeft dit ook een negatief effect op het ecosysteem. Hoog tijd voor verandering dus! Gelukkig voor ons, het milieu en natuurlijk de zeevogels zelf komt een groep wetenschappers met een broodnodige oplossing: de zeevogelverschrikker. 

De zeevogelverschrikker

De oplossing in kwestie heeft eigenlijk alle kwaliteiten die je maar kunt wensen: hij is effectief en jaagt de vogels weg van de netten, hij is veilig voor de vogels én de vissen en tast bovendien het ecosysteem niet aan. Maar dat is nog niet alles: hij is ook nog goedkoop en snel om te maken, waardoor hij makkelijk wijd verspreid kan worden ingezet. En stiekem lag hij eigenlijk best voor de hand. Want vogels schrik je af met een vogelverschrikker, dus zeevogels schrik je af met een…

Juist: een zeevogelverschrikker! 

Foto: Michael Krahn, Unsplash

De LEB

De zeevogelverschrikker is verassend eenvoudig in zijn design: stel je een boei voor. Stel je nu een boei met stickeroogjes op een stokje voor. De zeevogelverschrikker is geboren. Zo simpel kan het leven soms zijn. De “Looming Eyes Buoy”, ofwel de LEB, zoals de verschrikker voor zeevogels officieel heet, blijkt een enorm succes. 

Hij werd voor het eerst gebruikt voor de kust van Estland, waar onderzoekers meteen een afname van het aantal in netten verstrikte zeevogels (waaronder bijvoorbeeld zee-eenden) waarnamen. Daarom zal de LEB binnenkort ook in IJsland zijn intrede doen, zodat hij daar ook andere vogelsoorten kan waarschuwen voor de visnetten. Ook wordt er gespeculeerd om de LEB voor de kusten van Afrika in te zetten. 

Kortom, met de zeevogelverschrikker vissen zeevogels dus niet meer achter of in het net. En dat noemen wij goed nieuws!

Titelfoto: James Youn, Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top