Goed Nieuws op Social Meda
Powervrouw (Robert McGowan)

Leef

Who run the world? Girls!

Deze week verscheen het boek Powervrouwen van geschiedenisleraar Richard Zuiderveld. Een prachtig boek over 35 historische vrouwen.

Ook al bezingt Beyoncé ze vurig in haar befaamde nummer ‘Run the World (Girls!)’, die powervrouwen zijn niet zo goed terug te vinden in de geschiedenisboeken. Tot deze week! Zo schreef geschiedenisleraar Richard Zuiderveld een (kinder)boek over 35 historische vrouwen.

Powervrouwen

Het waren drie van zijn eigen leerlingen (meisjes uiteraard) die hem erop wezen dat vrouwen zo onderbelicht zijn tijdens de geschiedenislessen. Hoe dit toch kon? Hij moest het antwoord schuldig blijven. Mogelijk wat onbevredigd daarover dook hij de boeken en archieven in en deze week verscheen ‘Powervrouwen’. Een (kinder)boek met 35 verhalen over prominente vrouwen in de geschiedenis.

Helena van Troje, Jeanne d’Arc, Marie-Antoinette en Marie Curie zijn namen waarvan de meeste mensen nog wel gehoord hebben. Maar er worden ook minder bekende vrouwen belicht en sommige daarvan hebben wel een héél bijzonder levensverhaal.

De zwaardvechtende, biseksuele operazangeres

Neem bijvoorbeeld Julie D’aubigny die van 1673 tot 1707 in Frankrijk leefde. Zij had in het geniep een amoureuze verhouding met een meisje. Toen de ouders van dit meisje dit ontdekten, was het huis te klein en stuurden zij haar naar een klooster.

Maar bij dat lot legde Julie zich niet zo gemakkelijk neer. Zij meldde zich bij hetzelfde klooster aan als non zodat zij bij haar geliefde kon zijn. Maar erg naar haar zin had ze het daar kennelijk niet. Ze smeedde een snood plan. Op een dag legde Julie het lichaam van een pas overleden non in de kamer van haar lief, stak vervolgens het klooster in de fik en ging ervan tussen, met het meisje uiteraard.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan

Julie’s gevoelens voor vrouwen bracht haar overigens vaker in de penarie. Zo was er de keer dat zij viel voor een adelijke dame. Zij stak deze gevoelens niet onder stoelen of banken. Haar geflirt werd echter niet op prijs gesteld en zij werd door drie mannen uitgedaagd voor een duel. Laten we hopen op een verfilming van haar leven, want Julie versloeg alle drie de mannen!

Fola La Follette en Rose Livingston – Powervrouwen uit de geschiedenis

Nog zo maar een paar bijzondere vrouwen (niet opgenomen in het boek): een 14-jarige staker, Fola La Follette (feministe van het eerste uur die streed voor vrouwenrechten en vrouwenkiesrecht) en Rose Livingston (sociaal hervormer, activiste en voormalige prostituee die zich inzette voor slachtoffers van seksuele uitbuiting). Foto van Library of Congress – Unsplash

Nog meer powervrouwen

Het boek van Zuiderveld beslaat vrouwen uit de geschiedenis van 3.2 miljoen jaar voor Christus (het verhaal van Lucy en Eva: Wie was de eerste vrouw?) tot 1945 (het verhaal van Anne en Margot Frank). Zou er nog een vervolg komen? Het is de grote vraag. Al zou Zuiderveld wel werken aan een boek over Nederlandse vrouwen.

Boek uit en behoefte aan nóg meer verhalen over inspirerende vrouwen? Dan is ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes’ van Elena Favilli en Francesca Cavallo nog een aanrader. Dit is een sprookjesboek met maar liefst 100 verhalen over vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd. Van alles komt aan bod, van schrijfsters, tot wiskundigen; van Cleopatra tot Michelle Obama. En dit alles met prachtige illustraties. Van allemaal vrouwelijke kunstenaars natuurlijk. Zullen we Beyoncé nog een keer opzetten?

Titelfoto door Robert McGowan – Unsplash

Bron: RTV Drenthe

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top