Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Van slapen word je blij

Als je langer slaapt heb je meer plezier van leuke dingen. Lekker uitslapen met als beloning positieve dingen nog intenser beleven. Het tegenovergestelde is echter ook waar. Kortom, een goede nachtrust is belangrijk. Hoe zit dat?

Te korte nachtrust

Na een te korte nachtrust reageren we de dag erna niet alleen emotioneler op stressvolle gebeurtenissen, we halen ook minder uit positieve zaken. Dit heeft belangrijke gevolgen voor onze gezondheid, zeggen onderzoekers.

Amerikaans onderzoek

Bijna tweeduizend Amerikanen hielden een week lang gegevens bij over de duur van hun nachtrust en hoe ze de volgende dag reageerden op negatieve en positieve situaties. Gezondheidspsycholoog Nancy Sin van de Universiteit van British Columbia (Canada) analyseerde die gegevens.

“Wanneer mensen iets positiefs ervaren, zoals een knuffel krijgen of tijd doorbrengen in de natuur, voelen ze zich die dag doorgaans gelukkiger”, zegt Sin. “Maar we ontdekten dat wanneer een persoon minder slaapt dan normaal, hij niet zo veel positieve emoties krijgt door die positieve gebeurtenissen.”

Dit heeft belangrijke gevolgen voor de gezondheid, zegt ze. Uit eerder onderzoek bleek al dat wie niet in staat is om positieve emoties vast te houden, meer risico loopt op infecties en zelfs vroegtijdig overlijden als gevolg van stress.

Minstens 7 uur

Als onderdeel van het onderzoek moesten stressvolle gebeurtenissen, zoals ruzies, stress in het gezin en op het werk, en discriminatie worden gemeld. Wat bleek: minder slaap zorgt voor emotionelere reacties op deze stressvolle gebeurtenissen.

De aanbevolen richtlijn voor een goede nachtrust is minstens zeven uur. Een op de drie volwassenen haalt dat niet, zegt Sin. “Een groot aantal onderzoeken heeft aangetoond dat onvoldoende slaap het risico op psychische stoornissen, chronische gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden vergroot.”

Ook kleine schommelingen in de slaapduur kunnen dus gevolgen hebben voor hoe mensen reageren op gebeurtenissen in hun dagelijks leven, blijkt uit deze nieuwe studie.

Dol op slapen

Ik herken me wel in het onderzoek. Als ik lekker heb uitgeslapen, trek ik lachend mijn regenpak aan en heb ik net wat meer begrip voor die collega met z’n deadline. Slaap ik te kort, dan ben ik in staat om me ziek te melden bij de eerste de beste regenbui. Hoef ik die collega met z’n deadline ook mooi niet onder ogen te komen.

Heb je een dag met veel leuke dingen in het vooruitzicht, of juist met veel stress, kruip dan lekker vroeg onder de wol!

Foto door Daniel o’dowd – Unsplash

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top