Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Van lage verwachtingen word je gelukkiger

“Verwacht er maar niet teveel van, anders kan het alleen maar tegenvallen.” Dit is de “opbeurende” spreuk van mijn moeder wanneer ik (te) hoge verwachtingen van iets heb. Jarenlang heb ik haar wijze raad afgedaan als een pessimistische levenshouding. Ten onrechte, zo blijkt nu. Uit onderzoek blijkt namelijk dat lage verwachtingen je een gelukkiger mens maken. Huh?

Sky’s (not) the limit

“Durf te dromen!” en “Dream big!”. Het is slechts een kleine greep uit de talloze citaten die ons aanmoedigen tot het hebben van hoge verwachtingen. Maar zijn al die hoge verwachtingen eigenlijk wel goed voor je? Onderzoekers van University College London denken van niet. 

Zij ontdekten dat wanneer je verwachting laag is, je vaker en sneller tevreden bent met de resultaten. Wanneer je er daarentegen teveel van iets verwacht, eindigt dat vaker in teleurstelling en gevoelens van ontevredenheid en onbekwaamheid. Reden genoeg om die lat lager te leggen dus! Sky’s not the limit.

Foto: Randy Tarampi, Unsplash

Verwachtingen bijstellen

Hoe zit dat dan precies met die lage verwachtingen? En waarom worden we daar nou eigenlijk gelukkiger van? Dr. Robb Rutledge legt het ons uit. Lagere verwachtingen maken het waarschijnlijker dat deze overtroffen worden en dat heeft dan weer een positieve invloed op het eigen geluk. 

Uit het onderzoek bleek namelijk dat ons geluk niet afhangt van hoe goed alles wel (of niet) verloopt, maar juist van of het beter ging dan verwacht. En wanneer je verwachting laag is, is die kans natuurlijk groter. Voor wie in het dagelijks leven meer geluk wilt ervaren, loont het dus om de verwachtingen bij te stellen.

Foto: Dee Copper and Wild, Unsplash

Conclusie

Oftewel: lage verwachtingen zijn helemaal niet pessimistisch. Integendeel, ze dragen bij aan (al dan niet toekomstig) geluk. Ze herinneren ons eraan dat niet alles in het leven perfect is, maar dat dat niet betekent dat het slecht is. Ze houden ons met beide benen op de grond en maken ons tegelijkertijd tevredener en gelukkiger. Als dat geen goed nieuws is!

Titelfoto: Pablo Heimplatz, Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top