Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Van afval naar mode: Rusland doet het

Het zal je maar gebeuren: je ergert je zo aan al het (straat)afval dat je stad vervuilt dat je een eigen kledinglijn opricht om er vanaf te komen. Precies dat overkwam de bewoners van Sint-Petersburg. Samen hebben zij een eigen kledinglijn opgericht die modieuze tassen, etuis, laptophoezen en meer maakt van gerecycled afval uit hun stad. 

99Recycle

Het nieuwe duurzame merk en project heet 99Recycle en is de trotse winnaar van het Recycle/Upcycle Project of the Year van de St. Petersburg Awards van 2020. Een terechte winst, want 99Recycle zuivert de stad van al het zwerfafval door het afval te verzamelen, reinigen en vervolgens met behulp van een 3D-printer en handarbeid te verwerken tot prachtige en praktische creaties. 

Dat is overigens nog best een klus, want er moet een hoop met het afval gebeuren voor het klaar is om de 3D-printer in te gaan. Naast het reinigen moet het namelijk ook nog egaal en “printerproof” gemaakt voordat de printer er een nieuwe vorm of stof van kan maken. Vervolgens worden de gemaakte stoffen en vormen met de hand aan elkaar genaaid tot een trendy tas, praktische etui of flitsende laptophoes. Hartstikke hip!

Foto: Jasmin Sessler, Unsplash

Uniek en milieubewust

Doordat geen enkel stukje afval hetzelfde uit de printer komt en het vervolgens ook nog met de hand wordt bewerkt, is geen een product van 99Recycle hetzelfde. Iedere tas, etui of hoes is dus volkomen uniek! Milieubewust zijn was nog nooit zo modieus. 

Skateboards van afval

Maar het blijft niet alleen bij accessoires: inmiddels worden er ook al skateboards gemaakt van afval. Zoals het oude spreekwoord al zei: de één zijn rommel is de ander zijn skateboard… Of iets in die trant. Zo kun je dankzij 99Recycle dus skateboarden op een board gemaakt van oude flesjes, voedselverpakkingen en ander zwerfafval. Wij zijn fan! 

Foto: Lukas Bato, Unsplash

Een prachtig project

Wij vinden 99Recycle daarom een prachtig project. Een project dat van iets lelijks iets moois maakt en daarmee ook nog bijdraagt aan een schoner milieu en een leefbaardere stad, dat is pas goed nieuws!

Psst… Wil jij ook zo’n tas of skateboard gemaakt van afval? De producten van 99Recycle vind je hier. Mocht je interesse hebben maar geen Russisch spreken: twijfel niet en stuur ons een mailtje, wij helpen je graag. 

Titelfoto: Michael Parulava, Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top