Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Student verpleegkunde wint prachtige prijs

Teun Toebes uit Best is winnaar geworden van de Arno’s GoudenClownsneusprijs 2020 van de Stichting miMakkus. Het is een prijs die elk jaar wordt toegekend als je bijdraagt aan een glimlach bij dementerende of verstandelijke gehandicapte mensen.

Teun bezorgt geluksmomenten

De jury oordeelde als volgt over de jonge prijswinnaar: “Teun Toebes ontwikkelt met prachtige creatieve en humoristische ideeën projecten om de mens met dementie geluksmomenten en een glimlach te bezorgen. Van deze activiteiten maakt hij weer inspirerende filmpjes.” En: “Teun Toebes laat op originele manier de veelzijdigheid van de medemens en de zorg zien. Mensen enthousiasmeren met beelden die ontroeren en blij maken. Geluksmomenten creëren voor mensen met dementie. Daar is hij de man voor.”  

61 genomineerden

Er kwamen bij de jury 61 nominaties binnen voor 25 boeiende en interessante ideeën en projecten van zowel groepen als individuen. “Het is indrukwekkend te zien hoezeer vaak buiten het gezichtsveld van de media, met minimaal budget, zoveel bijzondere en creatieve mensen zich inzetten voor de mens met (diepe) dementie of meervoudige verstandelijke stoornissen”, aldus de Stichting. 

Silent disco

Teun Toebes is de oudste uit een gezin van vier kinderen. Hij is bezig met het afstuderen voor hbo-verpleegkunde. Tijdens een verplichte stage kwam Teun voor de eerste keer in contact met mensen met dementie. Hij besloot zichzelf op eigentijdse wijze in te zetten voor de zorg en een samenleving waarin mensen met dementie geprikkeld blijven in het leven. 

Een van zijn projecten is de ‘silent disco.’ Met een ‘silent disco’ dragen mensen een koptelefoon met muziek en worden zodoende afgesloten van externe geluidsprikkels. De muziek kan op de persoon worden afgestemd “en herkenning stimuleert beleving”, aldus Teun.

Hij wil door het stimuleren van het gebruik van de ‘silent disco’ een signaal afgeven dat welzijn voor iedereen toegankelijk hoort te zijn “omdat zinvolle dagbesteding belangrijk is”, zegt hij eraan toevoegend: “Naarmate het proces van dementie vordert neemt de eigen regie af. Hierdoor verliezen zij de zeggenschap over de besteding van geld. Een stuk verloren regie. Iedereen moet kunnen deelnemen aan activiteiten. Mensen kunnen ontzettend veel wél.”

Pauzemobiel

Een andere activiteit van Teun is bewoners van een verpleeghuis trakteren op een dagje-uit met de ‘Pauzemobiel”, een verbouwde rolstoelauto. Hij neemt de mensen met dementie mee naar een omgeving die veel voor hen betekent en geeft ze – natuurlijk samen met familie – letterlijk even een pauze door samen stil te staan bij de herinneringen.

Teun: “De Pauzemobiel is voor de mensen een feestje om mee te rijden. Mensen komen in gezelschap buiten de muren van het verpleeghuis. ”De inrichting van de auto is vernieuwd en het interieur in rustige kleuren ademt de sfeer van een gezellige huiskamerauto. Teun: “Rustige kleuren die niet teveel voor prikkels zorgen.”

De auto is verder voorzien van een geurmachine en geluidsinstallatie, waarmee de beleving gestimuleerd kan worden. Via een digitaal fotolijstje kan de beleving al worden geactiveerd met beelden uit het verleden. In de auto ligt ook een tas met verpleegkundige instrumenten.

Brabander van het Jaar 2019

Teun Toebes won in 2018 en 2019 al meer awards. In augustus vorig jaar werd hij door de Nederlandse minister-president Mark Rutte uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Daar vertelde Teun over zijn activiteiten voor dementerende ouderen.

De premier was flink onder de indruk en liet op Instagram weten: “De passie en liefde waarmee jij over de zorg over ouderen vertelt, is hartverwarmend. Jij laat zien dat je ouderen met dementie met weinig middelen gratis geluksmomenten kunt bezorgen. Het idee van de ‘silent disco’s’ in verpleeghuizen is bijvoorbeeld even eenvoudig als briljant. Je moet er maar op komen! Teun, je bent een voorbeeld voor anderen en ik wens je veel mooie momenten toe met je stichting sTeun en toeverlaat.”

De Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant riep Teun Toebes in 2019 uit tot Brabander van het Jaar. 

sTeun en toeverlaat

Teun is de oprichter en de ambassadeur van de ‘Stichting sTeun en toeverlaat.’ Daarnaast schrijft hij voor Denkbeeld, het vakblad voor dementie. De activiteiten van Teun zijn te (onder)steunen door met een maandelijkse bijdrage Vriend te worden. Teun is te volgen op zijn internetsite www.s-teun.nl   

De prijsuitreiking aan Teun vindt plaats maandag 21 september om 15.00 uur in de grote zaal van Theater De Lievekamp in Oss (NB). Teun ontvangt een geldbedrag van € 750,- en een symbolische gouden clownsneus. 

Bron: Goednieuws.be / redacteur: Jan H.F. van der Heyden

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top