Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Power flowers

Fleurien Dingemans schildert bloemstillevens. Geen tuttige schilderijtjes, maar grote power flowers die stoer en sensueel tegelijk zijn. De positieve energie spat van het doek af. 

Stoere bloemstillevens

Bloemen schilderen. Dan denk je al snel aan de serieuze stillevens uit de Gouden Eeuw. Of aan de aquarelletjes van Janneke Brinkman. Maar met keurige bossen in een vaas heeft de kunst van Fleurien Dingemans niets te maken. Haar signature: stoere bloemstillevens. Ruige streken in diepe kleuren, met grafische details. Zachte pastels gemixt met een snufje graffiti. In olieverf of aquarel, bewerkt met bladgoud. Minstens zo krachtig zijn haar zwart-witte werken. 

Digital Art door Fleurien Dingemans

All in the family

Dat Fleurien – what’s in a name – ooit bloemen zou gaan schilderen was haast onvermijdelijk. Ze stamt uit een kunstenaarsfamilie, haar overgrootoma van haar vaders kant was Henriette Gesina Dingemans-Numans (1877-1955), schilderes van bloemstillevens. ‘’Iedereen in mijn familie schildert, mijn oma leerde mij als kind al stillevens maken. En ze legde me uit dat ik ook aandacht moest besteden aan de compositie en kleurcombinaties.’’

Ook haar overgrootoma van haar moeders kant, de bekende kunstenares Gerardine Jacoba van de Sande Bakhuyzen (1826-1895) – schilderde vooral bloemen en vruchten. ‘’In de negentiende eeuw was het zeldzaam dat je als vrouw ging schilderen. Ze was dus heel geëmancipeerd en stoer. Na een paar generaties ben ik weer de eerste die professioneel kunstenaar is.’’ 

Omweg

Daar was een flinke omweg voor nodig. Want eerst gaat Fleurien studeren: Culturele Studies. Om na haar studie als kunstadviseur voor bedrijven aan de slag te gaan. En zich vervolgens als hoofd van de kunstafdeling van een architectenbureau bezig te houden met de kunstinrichting op grote cruiseschepen. Beroepshalve bezoekt ze veel kunstbeurzen en musea; Het Rijksmuseum is haar grote favoriet maar ook de hedendaagse kunst ziet ze graag. Ze droomt ervan ooit zelf zo te kunnen schilderen. 

Kwetsbaar

Dat moment kwam pas in 2011, wanneer haar huwelijk strandt en ze een zware tijd doormaakt. 35 Jaar, moeder van twee jonge kinderen, op zoek naar een uitweg voor haar emoties, meldt ze zich bij de Wackers Academie in Amsterdam. Ze leert zich uiten met verf en potlood, schildert haar verdriet van zich af. ‘Ik twijfelde aan mezelf, voelde me kwetsbaar. Iedereen was zo goed. Maar ik vond het geweldig en ging door.”

Na vier jaar zwaait Fleurien af; haar eindexamencollectie Structure of Beauty bestaat uit, hoe kon het anders, bloem schilderijen. In zwartwit. Stoer en teer tegelijk. Alle werken zijn, nog voordat de expositie ten einde is, verkocht. Voortaan is ook zij, net als haar overgroot oma’s, kunstenaar.

Van Parijs tot New York

De exposities komen en gaan. Haar werken hingen al op diverse locaties in Amsterdam, in Italië en momenteel exposeert ze in Frankrijk. Ook ontvangt ze dit voorjaar een uitnodiging van een galerie in Parijs en wint ze een award van Circle of Arts in New York. 

Expositie Amsterdam

Vanaf 1 juli is haar prachtige werk weer in Amsterdam te zien. Bij Studio Mevrouw van Dale, gevestigd in De Hallen, gaat dan de expositie Love Spray van start. De expositie is tot en met 6 september te zien.

Er hangt bestaand werk, maar er is ook nieuw: digital artworks, waarbij bloemdelen zijn uitvergroot en bewerkt op de computer. Door in te zoomen op de kleinste details van een bloem, ontstaat een nieuw tableau dat door de graffiti details een statement maakt. Positieve kunst met positieve prijzen; vanaf € 125 heb je al een echte Dingemans.

Adres: Studio Mevrouw van Dale, Hannie Dankbaarpassage 5 (bereikbaarheid De Hallen)

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top