Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Oplossing voor antibioticaresistentie uit de Sovjet-Unie

Antibioticaresistentie is een hot topic. Antibiotica is onze redder in nood bij allerhande bacteriële infecties. Jarenlang zijn antibiotica ons trouw van dienst geweest bij ziektes en kwaaltjes. Maar helaas heeft het gebruik van antibiotica een prijs: op den duur raken de bacteriën die de infectie veroorzaken resistent. Dat wil zeggen dat de bacterie niet meer gevoelig is voor het antibioticum en de infectie niet meer geremd wordt. Hierdoor kun je erg ziek worden en worden ook ‘simpele’ infecties steeds moeilijker om te bestrijden. Gelukkig is er een alternatief voor antibiotica: een behandelmethode die al werd gebruikt in de voormalig Sovjet-Unie. 

Sci-fi uit het verleden

Het in de Sovjet-Unie uitgevonden alternatief voor antibiotica heet faagtherapie. Bij faagtherapie worden bacteriofagen (dat zijn een soort parasitaire virussen) gebruikt om de ziekteverwekkers te doden. Ja, dat lees je goed: parasitaire virussen gaan de strijd aan met bacteriën. Hoe futuristisch is dat?! Nou, helemaal niet dus, want faagtherapie wordt in Rusland en Georgië al meer dan 100 jaar toegepast. Dat is pas sci-fi uit het verleden!

Foto: Freestocks, Unsplash

Faagtherapie is niet vaag

Allemaal leuk en aardig, maar als faagtherapie echt zo’n wondermiddel is, waarom doen wij dat dan niet allang? Dit komt door de wijdverspreide rol en massaproductie van antibiotica in West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog: hierdoor wonnen antibiotica in het westen enorm aan populariteit. Een voordeel van antibiotica ten op zichte van faagtherapie is ook dat de bacteriesoort die de infectie veroorzaakt niet vastgesteld hoeft te worden – hierdoor kan het middel snel en makkelijk gebruikt worden. 

Toch heeft ook faagtherapie veel voordelen. Zo zijn bacteriofagen bijvoorbeeld veel effectiever in het bestrijden van bepaalde bacteriestammen. Maar het grootste voordeel van faagtherapie is dat bacteriofagen veel minder gevoelig zijn voor resistentie. Dat maakt faagtherapie een mogelijk alternatief voor antibiotica. Zo zie je maar weer: faagtherapie is niet vaag!

Hoopvol de toekomst tegemoet

Kortom, faagtherapie vormt wellicht de oplossing tegen antibioticaresistentie waar we naar zoeken. Zodoende gaan wij hoopvol de toekomst tegemoet!

Titelfoto: Christina Victoria Craft – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top