Goed Nieuws op Social Meda
een bakje bramen

Leef

Maak van bramen je eigen jam en/of likeur

DIY dinsdag

Wij kregen van meerdere van jullie het verzoek om aandacht te besteden aan DIY (Do It Yourself) projecten. Laat ondergetekende nou juist een enórme fröbelaar zijn! Vandaag gaan we aan de slag met bramen: uit je eigen tuin of misschien – net zoals met het recept voor vlierbloesemsiroop – uit de natuur. Want wist je dat je binnen een poep en een scheet een potje jam kunt maken? Iets meer geduld heb je nodig voor een bramenlikeur. Maar koop daar nog een paar mooie likeurglaasjes in de kringloopwinkel bij en je hebt een speciaal cadeautje.

Bramen ten overvloede

In mijn tuin(tje) is het een druk komen en gaan van bijen, wespen en hommels. Mijn bramenstruik staat namelijk vol in de bloei. Ik geniet van het gezoem en gegons én van het vooruitzicht op al die bramen die hierdoor straks gaan groeien. Het zijn er teveel om op te eten en soms zijn ze ook net wat aan de zure kant. Perfect om daar jam van te maken en dat is super simpel.

Bramen aan de struik en in een bakje
Foto door uit eigen archief

Wat heb je nodig?

 • een bakje bramen
 • van Gilse geleisuiker speciaal (gewoon te koop bij de Appie)
 • een pannetje
 • staafmixer
 • leeg (schoon) jampotje
 • een schort

Hoe maak je de jam?

Weeg de bramen en bereken hoeveel je van de geleisuiker nodig hebt. Voor 1250 gram bramen heb je 500 gram suiker nodig. Omdat de oogst iedere dag wisselt, vind ik deze berekening simpeler: deel het gewicht door 2,5.

Was de bramen en doe ze samen met de suiker in een pannetje. Breng aan de kook en pureer het fruit voorzichtig (doe een schort aan, want het kan spetteren en de vlekken die bramen achterlaten, krijg je helaas niet meer uit je kleding. En pas ook op met je vloer!). Laat het mengsel vervolgens 1 minuut goed doorkoken.

Schenk de jam in een schoon potje (steriliseer deze van te voren met kokend water en een beetje soda), sluit deze goed af en zet het potje op zijn kop. Op die manier kun je ‘m vacuüm afsluiten. Als de lucht afkoelt, zul je het deksel horen klikken en naar binnen zien trekken. Nu kun je de jam jaaaaaaren bewaren.

Bramen jam en likeur
Foto door uit eigen archief

Een likeur van bramen

Ook het maken van een likeur is heel eenvoudig. Het geduld zit erin dat je een paar weken moet wachten voordat je ‘m kunt drinken. Je hebt nodig:

 • 1 grote (weck) pot met deksel
 • 300-350 gram bramen
 • 700 ml wodka of witte rum
 • 100 gram suiker
 • een stamper
 • een zeef
 • koffiefilters
 • flesjes (wederom schoon gemaakt met kokend water en een beetje soda)

Maak de weckpot goed schoon. Vul de pot met de bramen die je hebt schoongespoeld. Stamp de bramen fijn met een stamper en vul de pot met de wodka. Roer nu iedere dag 1-2 keer de pot goed door. Na ongeveer twee tot drie weken zit de smaak van de bramen goed in de wodka.

Haal de bramen dan uit de pot. Zeef de likeur door een grove zeef en daarna door een koffiefilter. Dit duurt even, maar de drank wordt daardoor wel mooi helder.

Breng ondertussen in een pannetje 200 ml water samen met 100 gram suiker langzaam aan de kook. Zet het vuur uit zodra de suiker is opgelost en laat de vloeistof afkoelen. Voeg het daarna toe aan de bramenlikeur en voila!

Het is een lekker drankje op zichzelf. Maar je kunt ook een beetje van de bramenlikeur combineren met prosecco of champagne. Zo heb je een heerlijke Kir Royal cocktail. Santé!

Titelfoto door Tomasz Olszewski – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top