Goed Nieuws op Social Meda
Zelfgemaakte design lamp

Leef

Je eigen design lamp maken

DIY DINSDAG

Wij kregen van meerdere van jullie het verzoek om aandacht te besteden aan DIY (Do It Yourself) projecten. We snappen het helemaal. Die pandemie gáát maar door en we zijn op zoek naar alternatieve manieren om de tijd te verdrijven. Laat ondergetekende nou juist een enórme fröbelaar zijn! Vandaag maken we onze eigen design lamp.

Doe het zelf design

Vorige week gaven we jullie een recept om je eigen klei te maken. Een DIY opwarmertje. Deze week gaan we namelijk wat serieuzer aan de slag en halen we het zwaardere geschut tevoorschijn (maar laat je zeker niet afschrikken). We gaan onze eigen design lamp maken. Die zelfgemaakte klei kun je daarvoor overigens goed gebruiken.

The Rabbit Lamp

In mijn huis vind je geen enkele ‘gewone’ lamp en aan plafonnières doe ik niet. Mijn lampen zijn óf zelfgemaakt, óf hebben een aparte vorm. Zo heb ik in mijn slaapkamer een lamp in de vorm van een ballon en in de keuken hangen lampen in de vorm van theepotten.

Vorig jaar – toen ik tijdens de eerste lockdown al mijn muren van een fris laagje verf had voorzien en alle kasten had uitgemest – zocht ik een nieuw bezigheidsprojectje. Ik besloot een lamp te maken, waarbij mijn inspiratiebron de Rabbit Lamp van Moooi Design was (te koop voor zo’n € 500,-). Zoals de naam al verraadt, bestaat de lamp uit een beeldje van een konijn. Maar je kunt daar natuurlijk op variëren. Zo heb ik zelf een lamp van een eekhoorn gemaakt. Klinkt ingewikkeld? Zeker niet. Al is een klein beetje ervaring met een boor wel handig.

Wat heb je nodig?

De basis:

Allereerst een beeldje dat naar je goesting is. En natuurlijk een lampenstandaard met fitting (die werkt!) en een (los) kapje. Al kun je dat laatste ook achterwege laten. Zo zijn er tegenwoordig veel LED kooldraadlampen te koop, waarvan de draad een decoratieve vorm heeft, bijvoorbeeld spiraalvormig.

LED lamp met kooldraad
Foto door Jack Carter – Unsplash

De beste plek om deze spullen te verzamelen (los van het peertje), is natuurlijk de Kringloopwinkel. Maar kijk ook even in je huis, schuur of op zolder. Misschien heb je het allemaal al (of in ieder geval een gedeelte)?

De materialen:

  • een boormachine + tegelboortje
  • verftape
  • schuurpapier
  • spuitlak primer
  • spuitlak hoogglans
  • een beetje klei (hier vind je een recept om het zelf te maken)
  • een kartonnen doos

Je eigen design lamp maken

1. Het beeldje moet over de fitting heen passen. Handig dus als het beeldje aan de onderkant al open is of een gat heeft (dat was bij mij gelukkig het geval). Maar sowieso zul je aan de bovenkant wat van het porselein moeten wegboren, zodat je het over de fitting heen kunt schuiven. Gebruik daar een tegelboortje voor. Plak het gedeelte dat je weg wil boren af met verftape (dit zorgt dat het boortje grip heeft en niet wegglijdt). Maak je geen zorgen als het er allemaal wat grof uitziet of als er onbedoeld stukjes afbreken (zie stap 4). Schuur als het gat het juiste formaat heeft, de scherpe randjes wel even bij.

2. Het beeldje, de lampenstandaard en eventueel het kapje moeten nu een primelaag krijgen (primer is een grondlaag waar de verf zich aan kan hechten). Doe dit buiten of in een ruimte waar veel ventilatie is.

Tip 1: plak het snoer en de lichtknop af met tape!

Tip 2: zet de spullen die je wil primen (en later lakken) in een kartonnen doos. Zo voorkom je dat je ook de rest van je omgeving van een permanente laag primer en/of lak voorziet.

Je eigen design lamp maken: Stap 1

3. Als de primer droog is, kun je de lak gaan aanbrengen. Geduld is hierin een schone zaak: breng meerdere, dunne laagjes aan voor het beste effect. En laat het tussen de lagen door goed drogen. Maar maak je niet al te veel zorgen. Zelf ben ik niet zo heel geduldig van aard en over mijn eindresultaat ben ik toch dik tevreden.

4. Als alles goed gedekt is en droog, kun je de lamp in elkaar gaan zetten. Schuif allereerst het beeldje op de lampenstandaard. Omdat de fitting groter is dan de stang van de lamp, is er nu een gat. Dit gaan we opvullen met een laagje klei. Deze kun je kopen of heb je misschien liggen van je (klein)kinderen. Maar omdat ik geen van beide heb, maakte ik deze klei gewoon zelf. Hier vind je het recept daarvoor.

Je eigen design lamp maken: Stap 2

5. Zodra de klei droog en uitgehard is, breng je daar een laagje primer op aan. En ook weer enkele lagen lak.

En dan heb je daar je eigen, unieke, zelfgemaakte design lamp!

Het eindresultaat

Deel je jouw creaties met ons? We zijn benieuwd!

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top