Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Friends minds think alike

“Great minds think alike” is een bekende uitdrukking. Maar deze kan beter veranderd worden in: “Friends minds think alike”. Zo blijkt dat  onderzoekers aan de hersenactiviteit kunnen aflezen of mensen bevriend zijn met elkaar.

Friends, de serie. Wie kent ‘m niet?

Tien jaar lang konden we het lief en leed volgen van deze zes twintigers uit Manhatten, New York. Eindeloos zaten zij in Central Perk koffie te drinken. Ze liepen de deur volkomen plat bij elkaar.

Nu zullen velen van ons niet voortdurend bij elkaar hangen en chillen. Zeker niet in deze gekke tijden. Maar die innige vriendschapsband zal voor veel mensen toch herkenbaar zijn. Hoe je na verloop van tijd elkaars zinnen af gaat maken. Jullie grapjes alleen nog door jullie worden begrepen en je in veel opzichten hetzelfde denkt en voelt. En deze band kun je dus ook op hersenniveau terug zien.

Gelijkgestemden

Onderzoekers van het Dartmouth College in New Hampshire waren benieuwd of vrienden op een overeenkomstige manier reageren. En of dat ook in de hersenen te zien zou zijn.

Want als we willen begrijpen hoe het menselijk brein werkt, moeten we begrijpen hoe hersenen in combinatie met elkaar werken – hoe geesten elkaar vormen. We zijn namelijk sociale wezens en leven ons leven in verbinding met iedereen om ons heen.

Foto door Robina Weermeijer – Unsplash

Studenten die meededen aan het onderzoek werd gevraagd een aantal videofragmenten te bekijken over verschillende onderwerpen. Er kwamen documentaires voorbij, muziekclips, (politieke) debatten, wetenschappelijke topics, enzovoort. Ondertussen werd de hersenactiviteit geregistreerd.

Het onderzoek toonde aan dat de hersenen van vrienden op de (verschillende) video’s op eenzelfde manier reageerden. De soortgelijke hersenactiviteit was te zien op verschillende plekken in het brein. Onder andere in gebieden die betrokken zijn bij emotioneel reageren, aandacht en redeneren.

Ook als er gecontroleerd werd voor andere variabelen – zoals links- of rechtshandig zijn, leeftijd, geslacht of etniciteit – bleef het effect zichtbaar. Sterker nog, de overeenkomsten waren dusdanig, dat de onderzoekers enkel aan de hand van de hersenactiviteit konden vaststellen of mensen met elkaar bevriend waren én hoe groot de sociale afstand tussen hen was. Dus of ze 1e, 2e (vrienden van vrienden) of 3e graads vrienden (vrienden van vrienden van vrienden) waren.

I’ll be there for you

Het laat zien dat we buitengewoon veel lijken op onze vrienden in hoe we de wereld om ons heen ervaren, interpreteren en ook hoe we erop reageren.

Interessant is natuurlijk wel de vraag of we ons – onbewust – tot mensen met een vergelijkbare hersenactiviteit voelen aangetrokken, of dat we meer op elkaar gaan lijken naarmate we (als vrienden) meer met elkaar delen. Hoe dan ook, koester ze die vrienden!

“I’ll be there for you

(When the rain starts to pour)

I’ll be there for you

(Like I’ve been there before)

I’ll be there for you

(‘Cause you’re there for me too)”

– Theme song Friends –

Titelfoto door Priscilla Du Preez – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top