Goed Nieuws op Social Meda

Leef

FIRE: Wanneer wil jij stoppen met werken?

Misschien ken je ze wel: de cursussen, zelfhulpboeken en seminars over hoe je zin geeft aan je leven, je werk als hobby beleeft en hoe je financieel onafhankelijk kunt worden. Eén van die loten aan de tak is FIRE. Wat is het? En is deze methode goed nieuws voor jou?

Wat is FIRE?

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. Het concept van FIRE lijkt simpel: streven naar een pensioen vòòr je veertigste. Stel je eens voor: je bent in de dertig en “moet” nog eens ruim dertig jaar werken. Je kijkt naar het tabel met AOW-leeftijden en zucht. Hoe het leven zal zijn als je eenmaal met pensioen kunt, is nauwelijks voor te stellen. Kan dat niet anders? Beter? Sneller?

De lange termijn

Het goede nieuws is: ja, dat kan zeker anders, beter, sneller. Maar er zijn haken, ogen en voorwaarden. Om eerder met pensioen te kunnen moet je – logisch – ervoor zorgen dat je op een andere manier aan voldoende inkomen komt om rond te komen. En eerder met pensioen betekent een langere periode van zorgeloos leven. Dus moeten die inkomsten ook zekerheid bieden op de lange termijn.

Foto door Josh Appel via Unsplash

Werken aan je toekomst

Het doel van FIRE is totale vrijheid. Maar daar moet je wel wat voor doen. Niet iedereen heeft het geluk de loterij te winnen of een paar miljoen te erven. Dus dan moet je echt werken voor je geld. En dat geld is je toekomst. Dus hoe bereik je je FIRE-doel?

Hoe werkt FIRE?

Er zijn meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je op een zeker moment kunt zeggen: “ik kan nù al met pensioen!” Bewust omgaan met je geld, zuinig leven, consequent sparen en starten met beleggen. FIRE draait bovendien om keuzes maken. Heb lak aan luxe en status. Besef waar jij echt gelukkig van wordt. En wat je ècht nodig hebt. Wonen in een kleiner huis, in een goedkopere buurt, zonder auto – of een bescheiden model, prima te doen! Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met jouw FIRE-programma. Volg een stappenplan.

Maar geld maakt niet gelukkig, toch?

Nee, geld maakt niet gelukkig – op zichzelf. Geld is een middel, geen doel. Zelfs als je morgen zorgeloos je baan kunt opzeggen en kan gaan luieren, zul je vroeg of laat beseffen dat het eigenlijk best saai wordt. Dus is het raadzaam om straks je tijd op een leuke manier te besteden dan alleen maar recreatief. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, dat is niet alleen zinvol, het geeft ook nog eens een goed gevoel. En dat bovenop je financiële onafhankelijkheid.

Niet helemaal stoppen met werk

Een substroming van FIRE heet HOT: Happy, opportunity-rich, Time-rich. Er zijn immers genoeg mensen die hun baan veel te leuk vinden om er helemaal mee te stoppen, vroeg of laat. HOT gaat dan ook om het hier en nu. Het koppelen van jouw levensgeluk aan je dagelijkse bestaan. Je volgt wel een variant FIRE-programma met sparen en beleggen maar je zet je vermogen straks in om een nieuwe balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Zie het als een deeltijdpensioen. Toch dat werk blijven doen dat je leukt vindt, en daarnaast meer tijd hebben voor hobbies en/of gezin.

Te laat om nog te beginnen?

Zit je nu dit artikel te lezen en vloek je binnensmonds omdat je bijvoorbeeld de veertig al bent gepasseerd? Geen nood! Okee, dat hele stappenplan en bijbehorend tijdspad is niet meer voor jou. Maar hé, je kunt nog altijd zorgen dat je straks een extraatje hebt tegen de tijd dat je met pensioen mag. Pensioensparen, een deposito of een dividendbelegging; praat eens met je bank of financieel adviseur en maak werk van dat cadeautje voor jezelf.

Titelafbeelding door Bich Tran via Pexels

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top