Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Eindelijk een wereldwijd verbod op kinderarbeid

Voortaan zijn de ergste vormen van kinderarbeid verboden. Voor het eerst in de geschiedenis van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben alle 187 lidstaten de ratificatie van een verdrag afgerond. Goed nieuws voor de kinderen.

Tonga, een eilandstaatje in de Stille Oceaan, was het laatste land om het verdrag tegen de ergste vormen van kinderarbeid te ratificeren. Ambassadeur Titilupe Fanetupouvava’u Tuivakano meldde het afgelopen week aan ILO-directeur Guy Ryder.

Kinderen horen te spelen

“De ratificatie van Conventie 182 is een mijlpaal”, zegt Ryder. “Het benadrukt de wereldwijde wens om de ergste vormen van kinderarbeid in onze samenleving uit te bannen”. Hieronder vallen slavernij, seksuele uitbuiting en het gebruik van kinderen in gewapende conflicten of ander illegaal of gevaarlijk werk. Kinderen horen te spelen.

Foto door Robert Collins – Unsplash

Een belangrijke stap

Slavernij is de eerste vorm van kinderarbeid die door de conventie wordt verboden. Hetzelfde geldt voor de verkoop of handel in kinderen. Ook werk dat de gezondheid en veiligheid van kinderen in gevaar brengt, mag niet langer.

Voor ons de normaalste zaak van de wereld dat kinderen kind zijn, maar helaas geldt dat niet overal in de wereld. De ratificatie door Tonga is dus een heel belangrijke stap.

Meteen maatregelen nemen

Het verdrag bepaalt dat elke staat die het bekrachtigt, “onmiddellijk en doeltreffend maatregelen moet nemen om met spoed tot een verbod en uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid te komen.” Oftewel, meteen aanpakken die kinderarbeid.

Dalende lijn vasthouden

Het aantal kinderen dat moet werken vertoonde tot nog toe een dalende trend. Van 246 miljoen in 2000 tot 152 miljoen tegen 2017. Door corona ligt er meer armoede op de loer. Dit kan slecht uitpakken voor de kinderen. We moeten er met z’n allen voor waken dat die dalende trend wordt vastgehouden. Ook nu. De Verenigde Naties willen dat er in 2025 geen sprake meer is van kinderarbeid. Hoe eerder, hoe beter.

Foto door Mi Pham – Unsplash

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Leef

To Top