Leef
Écht contact, deel II
“We are like islands in the sea: separate on the surface but connected in the deep” – William James –
Vorige week bespraken we in deze serie hoe je in slechts 4 minuten je relatie een boost kunt geven en weer echt met elkaar in contact kunt komen. Maar niet iedereen van ons heeft een relatie. En dan is er ook nog zoiets als corona. Hoe kun je je op afstand verbinden met anderen juist nu we dat zo hard nodig hebben? Dat blijkt niet eens zo ingewikkeld.
Meningen verschillen
We hebben verschillende achtergronden en opvattingen. De gemoederen kunnen – met name op social media – soms hoog oplopen. Als het gaat om politieke voorkeuren, standpunten rondom integratie of zwarte Piet. Hoe we de coronacrisis moeten aanpakken of de vluchtelingenproblematiek.
Maar uiteindelijk zijn we allemaal maar mensen. Wel ieder met een eigen verhaal. Toch verschillen we welbeschouwd niet zoveel van elkaar. Hoe divers ook, we zijn allemaal op zoek naar verbinding en contact.
Het blijkt dan ook heel eenvoudig om dat gevoel van verwantschap en eensgezindheid op te roepen. Simpelweg door elkaar eens goed in de ogen te kijken.
Diep contact met wildvreemden
Sinds 2015 wordt jaarlijks het ‘World’s Biggest Eye Contact Experiment’ gehouden (vanaf 2019 verder gegaan onder de naam 4OneWorld). Over de hele wereld worden mensen uitgedaagd om 1 minuut tegenover een vreemde te gaan zitten en alleen oogcontact te maken. Wat er dan gebeurt is magisch:
Je ziet dat mensen er sterk door ontroerd raken en elkaar spontaan in de armen vallen (om dat te voorkomen, worden er dit jaar online gazing parties georganiseerd). Mensen zitten tegenover elkaar zonder oordeel en beseffen dat we allemaal hetzelfde zijn. Dat we allemaal liefhebben, lijden en dromen. Het oogcontact roept een diep gevoel van verbondenheid, compassie en wederzijds respect op. De verschillen vallen weg, zoals ook zo mooi is te zien in onderstaand filmpje:
In sync zijn
Het is wonderlijk dat zoiets simpels als oogcontact kan leiden tot zoveel intimiteit. Japans onderzoek biedt een mogelijke verklaring. In deze studie werden 96 vreemden aan elkaar gekoppeld. Terwijl via MRI de hersenactiviteit werd onderzocht, moesten zij 9 minuten oogcontact houden.
Allereerst werd duidelijk dat mensen gelijktijdig gaan knipperen. Mensen stellen zich dus op elkaar af. En deze synchronisatie was ook in de hersenen – in de middelste occipitale gyrys – terug te zien. Het lijkt er dus op dat oogcontact de hersenactiviteit tussen twee mensen synchroniseert. Je zit dus even heel letterlijk op dezelfde golflengte.
Wil jij dit zelf ook ervaren? Je kunt je hier aanmelden voor één van de online gazing parties. En wij zouden zeggen: experimenteer er nu alvast op los. Maak 1 minuut oogcontact met je huisgenoot, partner, vriend(in), vader, moeder, broer of zus. Laten jullie ons weten hoe dat was?
Titelfoto door Kalea Jerielle – Unsplash
Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!