Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Beter concentrerende kinderen dankzij muziek

Een instrument leren is goed voor de ontwikkeling van bepaalde hersenfuncties bij kinderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Chili. Dus doe je voordeel met de zeeën aan tijd die je thuis door mag brengen. Ook als volwassene ben je nooit te oud om muziek te leren.

Leren musiceren

Krijg je als kind muziekonderwijs, dan presteer je beter op het vlak van concentratie en je geheugen. Ook vertonen de hersenen meer activiteit die verband houdt met aandachtscontrole en auditieve codering. Van deze functies is bekend dat ze verband houden met beter lezen, meer veerkracht, meer creativiteit en een betere kwaliteit van leven. Daar zit muziek in.

Meer aandacht, beter geheugen

Dit blijkt uit onderzoek bij veertig Chileense kinderen tussen de 10 en 13 jaar oud. De helft van de kinderen speelde een instrument en had al minstens twee jaar les achter de rug. Ze oefenden minimaal 2 uur per week en speelden regelmatig in een orkest of een ensemble.

Twintig controlekinderen uit openbare scholen in Santiago hadden geen andere muzikale opleiding gehad dan die op school. Hun aandacht en werkgeheugen werd beoordeeld via eerder ontwikkelde tests.

Wat bleek? Muzikaal geschoolde kinderen scoren significant beter op de aandachts- en geheugentests.

ADHD

Volgens hoofdonderzoeker Leonie Kausel, Chileens neurowetenschapper en zelf violist, verbetert muzikale training de netwerken in de hersenen die nodig zijn voor concentratie en werkgeheugen.

Ze wil in een volgend stadium verder onderzoeken wat muzikale interventies kunnen betekenen voor kinderen met ADHD, al benadrukt ze dat ze muziekonderwijs voor alle kinderen zou aanraden. “Ouders zouden hun kinderen niet alleen moeten inschrijven in een muziekschool omdat ze verwachten dat dit hen zal helpen hun cognitieve functies te verbeteren, maar omdat muziek een activiteit is die, zelfs al is het soms veeleisend, kinderen vreugde brengt en hen de mogelijkheid biedt om een universele taal te leren.”

Universele taal

Met muziek zijn we inderdaad in staat om overal ter wereld met elkaar te communiceren. Of het nou Beethoven, Armin van Buuren, of PSY is. Iedereen spreekt uiteindelijk dezelfde taal. Nog een reden om een instrument ter hand te nemen en te communiceren met de hele wereld. Misschien ben jij wel het volgende muzikale wereldwonder. En anders is het altijd nog goed voor een potje vuurwerk in je hersenen.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Neuroscience.

Bron: persbureau IPS

Titelfoto: Alvison Lucas Hunter Arnuero – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Leef

To Top