Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Barbie doet ook aan mindfulness

Repeat after me: “I am strong…. hummm, I am loved…. hummm, I am unique…. I can be anything.” De ‘adem met Barbie’- pop helpt je om goed voor jezelf te leren zorgen met meditatieoefeningen. De pop geeft verschillende begeleide meditatieoefeningen waarbij een kind kan oefenen met mindfulness.

Druk, druk, druk

Er is een Barbie op de markt die geluid maakt met meditatieoefeningen. Hilarisch! Hilarisch, maar misschien ook zinvol: mindfulness is in het moment leven. Veel kinderen doen dit al van nature, zeker jonge kinderen. Wij volwassenen proberen dat vervolgens weer af te leren als we haast hebben.

Steeds meer kinderen hebben het drukker dan ooit en kunnen stress ervaren bij hun dagelijkse bezigheden. Mindfulness helpt bij het stilstaan en ervaren hoe het met ons gaat in ieder moment, wat kan leiden tot acceptatie en meer ontspanning. 

Wierook en klankschalen

Mindfulness hoeft niet te betekenen dat je met je kind urenlange meditaties doet in een stille ruimte met wierook, gedimd licht en klankschalen. Mindfulness kan altijd en overal! Het is een concentratieoefening die veel voordelen kan hebben bij het concentreren op school, tijdens sport en bij alle andere bezigheden die kinderen hebben.

Wanneer we alle dagelijkse taken in het moment kunnen beleven, zonder alweer na te denken over het volgende moment, brengt het veel meer voldoening. Ook wanneer dingen niet gaan zoals gepland dan kunnen we hier met aandacht naar kijken, ook naar de bijbehorende gevoelens. Dat geldt dus ook voor kinderen.

Waarom is die adem zo belangrijk?

Onze adem is er altijd, meestal hebben we er geen aandacht voor omdat het vanzelf gaat. Die altijd aanwezige adem is een prachtig hulpmiddel om in het moment te zijn. Je kan je simpelweg niet concentreren op de adem van gisteren of morgen. Je adem is als een anker voor een boot: wanneer je gedachten afdwalen, zorgt je adem dat je weer terugkomt in dit moment. Het moment waar jij je focus wilt hebben. Het zorgt simpelweg om meer bewust je aandacht ergens op richten. 

Zintuigen

In het moment leven kan je ook oefenen met je zintuigen, ook deze gebruik je iedere dag. Probeer eens met je volle aandacht te eten bijvoorbeeld. Neem de eerste hap van je maaltijd met al je aandacht. Wees nieuwsgierig: wat ruik je, wat zie je, wat hoor je (indien mogelijk), wat proef je en wat voel je terwijl je proeft? Een geweldige oefening die je samen met je kind kunt doen.

Wanneer je een wandeling maakt met je kind of kinderen, kijk om je heen en verwonder je. Probeer iets te vinden wat je nog niet eerder hebt gezien, gevoeld, geroken of gehoord. Stel je open en geniet. Op deze manier leer je kinderen om zich open te stellen voor wat er nu is en even niets te hoeven doen. 

Mooie bijkomstigheid: je ontspant er zelf ook nog eens van, win-win dus!

Foto: Marcus Wallis – Unsplash

Titelfoto: Sean Bernstein – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

In 2017 ben ik met mijn man en twee kinderen (3 en 7) geëmigreerd naar de Verenigde Staten. We wonen 20 minuten vanaf Seattle, waar we een nieuw leven hebben opgebouwd, nieuwe mensen hebben leren kennen en ons leven zoals we dat kenden én ons land, want Nederland blijft wel het land waar onze roots liggen, in een ander perspectief kunnen zien. Dit is verhelderend en brengt veel verfrissende inzichten. Ik werk hier als mindfulness coach voor kinderen, ik geef lessen op www.kidsfocusnow.com. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit kan doen en dat er steeds meer mensen openstaan voor een beetje meer ‘awareness’. Om ook buitenlands nieuws een beetje meer positief te maken deel ik graag mijn ervaringen over het kleine stukje in Amerika waar ik in leef én van geniet.

Nog meer Leef

To Top