Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Ook in 2021: Bandcamp Friday!

Hoe luister je vandaag de dag naar je favoriete muziek? Zet je een cd op of ben je een verwoed vinyl verzamelaar? Of luister je heel modern uitsluitend online? Streaming heeft de muziekwereld danig veranderd. Slecht nieuws voor platenmaatschappijen en onontdekt talent. Het goede nieuws: Bandcamp Friday!

De oude tijd

Voordat muziek streamen werd uitgevonden, was het in de muziekwereld gewoon dat een artiest werd ontdekt door scouts van de platenmaatschappij. Die stopte er vervolgens een boel geld in om het nieuwe talent aan de wereld te tonen.

De moderne tijd

Tegenwoordig lijken de grote maatschappijen vrijwel uitgespeeld. Artiesten promoten zelf hun werk via hun website en via de bekende streaming diensten. Maar niet iedere artiest heeft daar tijd voor of technische kennis.

Bandcamp

En toen was daar Bandcamp. Bandcamp is een initiatief dat in 2007 van start ging. De website, feitelijk een platenlabel en muziekwinkel in één, begon een jaar later. Sindsdien hebben heel veel artiesten, ook gevestigde namen, de site omarmd als onafhankelijk platform voor promotie en verkoop.

Foto door Raphael Nast op Unsplash

Artiesten en de pandemie

Covid-19 heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Ook de cultuursector is zwaar getroffen. Voor muzikanten betekent het nog altijd: geen optredens, geen direct contact met hun fans. Een extra reden om een platform als Bandcamp in de spotlights te zetten!

Bandcamp Friday

Om alle muzikanten een extra steuntje in de rug te geven, besloot het bestuur van Bandcamp in maart 2020 om elke eerste vrijdag van de maand een Bandcamp Friday te houden.

Natuurlijk kun je op elke dag (en nacht) aankopen doen via Bandcamp en zo je favoriete artiest of label financieel een beetje helpen. Sla je toe op een Bandcamp vrijdag, dan ontvangt deze gemiddeld 93% van jouw aankoopbedrag (7% is de afdracht aan het bedrijf achter het betaalsysteem). Op andere dagen krijgt de artiest of het label toch nog zo’n 82%.

Money for music

Onlangs werd de balans balans opgemaakt. De fans hadden meer dan $75 miljoen rechtstreeks aan artiesten en onafhankelijke platenlabels gedoneerd, in ruil voor downloads, merchandise en streaming muziek.

Wanneer is het…

Omdat het nog wel even zal duren voor de concertzalen weer open kunnen en artiesten het podium weer op mogen, heeft het management van Bandcamp besloten om voorlopig nog even door te gaan met de Bandcamp Fridays!

Zet maar vast in je agenda van 2021: 5 februari, 5 maart, 2 april en 7 mei!

Op de site isitbandcampfriday.com kun je checken of het al zover is. Gelukkig valt de Bandcamp Friday voor ons in een gunstige tijdszone; die begint om 9 uur ’s ochtends! Je kunt dus de hele dag struinen door je favoriete genres. Dat kan natuurlijk ook als het géén vrijdag is.

Titelfoto door Simon Noh op Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top