Goed Nieuws op Social Meda

Leef

5 juli iedere dame in bikini

We gunden vandaag graag iedere vrouwelijke lezer van GoedNieuws een prachtige bikini dag, maar het weer valt helaas wat tegen. Desalniettemin is het op 5 juli 1946 dat de Franse auto-ontwerper Louis Réard zijn aangepaste versie van de bikini introduceerde. Daarom is het ook deze zomerdag wereldbikinidag!

Blote navels en atomen

Réard borduurde overigens voort op het originele ontwerp van de Parijse modeontwerper Jacques Heim. Die had in 1932 al een tweedelig badpak ontworpen, de Atome. De revolutionaire aanpassing van Réard resulteerde in een ontblote navel.

Ouder dan je dacht

Is Jacques Heim dan de échte uitvinder van de bikini? Zeker niet, het concept van een tweedelig badpak is al te zien op muurschilderingen in het Siciliaanse dorpje Piazza Armerina. Die stammen uit de 4e eeuw na Christus!

Atoombommen

Waarom heet een bikini een bikini? Réard vernoemde zijn kledingstuk naar het eiland Bikini. Daar waren de Amerikanen juist bezig om de eerste atoombommen uit te testen. En aangezien zijn ontwerp was gebaseerd op de Atome…
Hoewel zijn gewaagde ontwerp insloeg als een bom, wilde aanvankelijk geen model zich eraan branden.

BB en 007 breken de ban

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

In de jaren ’50 en ’60 wordt de bikini gaandeweg toch populair. Brigitte Bardot droeg er een tijdens het filmfestival van Cannes in 1953. De James Bond film Dr. No (1962), met de beroemde scene waarin actrice Ursula Andress in een witte bikini de zee uitloopt, helpt ook zeker de ban te breken.

Seksuele revolutie

Het feminisme en de seksuele revolutie zorgen er definitief voor dat het taboe van vrouwelijk bloot wordt doorbroken. De bikini wordt algemeen geaccepteerd.
Pas vanaf 2000 (!) blijkt de bikini populairder dan het conservatieve badpak. Inmiddels zijn er meerdere varianten verkrijgbaar en dragen ze ook comfortabeler door het gebruik van nylon en vooral lycra.

Leuke weetjes over de bikini

  • Blauw is de meest verkochte kleur. Zwart komt op de tweede plaats. Gele bikini’s zijn daarentegen het minst populair.
  • Vrouwen die een printje zoeken geven de voorkeur aan bloemenprints.
  • In sommige talen wordt een zwembroekje voor mannen ook bikini genoemd.
  • In China is het de gewoonte dat een man bij warm weer zijn shirt naar boven oprolt, wat wel een Beijing bikini wordt genoemd. In de stad Jinan is dit overigens bij wet verboden.

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top