Video
Broodje poep: de vooruitziende blik van Ome Willem
“Luister even wat ik roep, lust jij ook een… broodje POEP?!” zong Ome Willem in de jaren 70-80 zijn jonge kijkers toe. “Ah bah, Ome Willem!” was het repliek van accordeonist Harry Mooten, ook wel de ‘grote grijze geitenbreier’ genoemd. De kinderen op de achtergrond schreeuwden een maniakaal “Neeeee!” Maar zo gek was zijn vraag eigenlijk niet. En dat zal Fides Lapidaire, social designer, alleen maar hartstochtelijk beamen.
Poep is goud waard
We leren dat poep vies is, het stinkt en het is zeker niet iets waar je met anderen over praat. Dat is onsmakelijk. Maar dat moet veranderen want poep is goud waard, aldus Lapidaire.
Want hoe groeit ons voedsel? Door mest. Op dit moment mijnen we fosfaat om daar kunstmest voor de landbouw van te maken. Maar die bronnen zijn niet eindeloos. En bovendien raakt de grond ervan uitgeput. Terwijl kunstmest eigenlijk volledig overbodig is. We slaan een zeer belangrijke stap in het circulaire proces over: onze eigen meststoffen.
Als we eten, verteert ons lichaam voedsel en veel van de voedingsstoffen poepen en plassen we vervolgens uit. Voedingsstoffen die onze grond goed kan gebruiken. Het ligt dus volkomen voor de hand om onze eigen mest te gebruiken. Maar dat sluiten we op dit moment volledig uit in onze voedselkringloop vanwege het taboe dat er op ligt.
Lapidaire wil dit taboe doorbreken en reist daarom met haar Foodtruck ‘Broodje Poep’ door het land. Zij roept mensen op hun poep te doneren. En van die gedoneerde poep, maakt ze vervolgens compost waar dan weer ingrediënten door kunnen groeien voor de lekkere broodjes die zij verkoopt. In eerste instantie een gek idee misschien, maar “who gives a shit?” En dat kunnen we in dit geval dus héél letterlijk nemen.
Poeptransplantaties
En wist je dat poep ook nog eens als medicijn ingezet kan worden? Mensen met een darmontsteking veroorzaakt door de Clostridium difficile bacterie – en waar antibiotica niet bij werkt – zijn gebaat bij een zogenaamde poeptransplantatie. Via een slangetje in de neus wordt (een waterige oplossing van) de ontlasting van gezonde personen in de dunne darm geïnjecteerd. In 8-9 van de tien gevallen is zo’n transplantatie succesvol. Wees gerust: daar proeven of ruiken de patiënten niets van.
Op dit moment wordt er ook onderzoek gedaan naar poeptransplantaties bij MS patiënten. Want ongeveer 70% van het immuunsysteem ligt in het spijsverteringskanaal. En door de verstoorde darmflora aan te pakken, kun je het immuunsysteem herstellen.
Ander veelbelovend onderzoek naar poeptransplantaties bij mensen met diabetes type 1 wordt gedaan door het Amsterdam UMC. De resultaten daarvan worden deze maand gepubliceerd. Ze zijn erg optimistisch over het onderzoek. Het zou uiteindelijk kunnen leiden tot een nieuwe behandeling of zelfs genezing, aldus de onderzoekers.
En ook de psyche kan profiteren van poep. Bij veel geestelijke klachten en aandoeningen blijkt er namelijk een verstoring te zijn in de darmflora. Maar je hoeft niet meteen aan de poeptransplantatie hoor. Het medicijn tegen piekeren is namelijk ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar: Geluk gewoon te koop in de supermarkt.
Titelfoto door Gardie Design & Social Media Marketing – Unsplash
Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!