Goed Nieuws op Social Meda
Blije border collie

Slim

De slimste honden ter wereld, de finale

And the winner is….

Vorige maand schreven we over de Genius Dog Challenge. In de eerste fase van deze competitie moesten de honden de namen van 6 speeltjes leren. In de fase daarop – de finale fase – maar liefst 12. Border collie Nalani uit Nederland was één van de deelnemers en wij zijn natuurlijk benieuwd hoe zij het eraf heeft gebracht. Is zij de slimste hond ter wereld?

De deelnemende honden

Eerst een korte introductie van de honden die mee deden aan de Genius Dog Challenge:

Zo is daar de vierjarige Rico uit Spanje. Een border collie die slechts 3 maanden geleden startte met het ‘Word Learning Dog’ project en in die korte periode 30 nieuwe speeltjes leerde. Whisky uit Noorwegen (6 jaar) is een geduchte tegenstander. Zij kent de namen van wel 100 speeltjes. Net zoals de 2-jarige Max uit Budapest. Laat dit getal even tot je doordringen: 100. Honderd!

Squall (4 jaar) uit Sunshine State Florida is ook een snelle leerling. In juli van dit jaar wist hij de namen van 20 speeltjes. Nu heeft hij dat uitgebreid tot 55. De uit Brazilië afkomstige Gaia (2 jaar) doet hier niet voor onder. Begon zij met 24, in drie maanden tijd kwamen daar 37 bij. En op dit moment kan zij meer dan 80 speeltjes tot haar collectie rekenen.

En last but certainly not least, ‘onze’ Nalani uit Nederland die 85 speeltjes bij naam kent. Zij is de oudste deelneemster met haar 7 jaar, maar nog steeds onvermoeibaar, leergierig en enorm enthousiast. Met name dat enthousiasme zorgde er in de eerste ronde voor dat ze twee keer met het verkeerde speeltje aan kwam zetten: haar favoriete speeltje. Maar bij een tweede poging bracht zij alsnog het juiste speeltje bij haar bazin Sonja. Dat is wat ons betreft dus alsnog een full-score!

Nalani in actie

Zoals gezegd, hebben de honden in één week tijd de namen van 12 nieuwe speeltjes geleerd. Tijdens de challenge liggen de speeltjes die de honden leerden in een aparte ruimte. Dit zodat ze geen non-verbale signalen van hun baasje opmerken. Benieuwd hoe Nalani het in de tweede ronde deed? Bekijk hieronder de video:

Ook in de finale heeft Nalani dus een tweede poging nodig, maar uiteindelijk weet ze wel degelijk om welk speeltje het gaat. Opmerkelijk aan deze challenge is dat de honden niet eens zo keihard hoefden te trainen. Het leren gaat ze relatief gemakkelijk af. Niet alleen omdat ze het vooral erg leuk vinden om te doen, ze lijken de woorden ook vrij natuurlijk op te pikken.

Dat zegt iets over hun bijzonder goed ontwikkelde taalbegrip. En dat is ook precies wat de initiatiefnemers van de ‘Genius Dog Challenge’ onderzoeken. Omdat honden in onze huishoudens opgroeien en veel aan taal worden blootgesteld, maakt dit ze buitengewoon interessant om te bestuderen.

En wie nou de winnaar was? Whisky, Max en Gaia hadden in beide rondes alle speeltjes goed. Qua snelheid is Whisky’s optreden indrukwekkend:

Maar wij vinden het sowieso een geweldige prestatie van alle deelnemers en zijn het dus met de organisatoren eens dat alle honden een medaille verdiend hebben.

Titelfoto door Pauline Loroy – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top