Goed Nieuws op Social Meda
Kip klaar voor de oven

Slim

The future is now: slimme oven kookt de perfécte kip voor jou

Als er iets lastig is, is dat wel het bereiden van een perfect kippetje. Ook al ziet de kip er van de buitenkant watertandend bruin en knapperig uit, de binnenkant kan alsnog ongaar zijn. Of de boel blijkt juist (gort)droog en taai. Een slimme oven die voor jou controleert op malsheid, sappigheid, intensiteit van smaak, uiterlijk en algehele gaarheid zou ideaal zijn, nietwaar? En die technologie ligt door Russische onderzoekers binnen handbereik.

De keuken van de toekomst

In de jaren 50 droomde men al van futuristische keukens, waarbij je met een druk op de knop de boodschappen kon bestellen en maaltijden automatisch bereid werden:

Whether you bake or broil or stew, Frigidaire kitchen does it all for you!

Vanuit huis boodschappen bestellen, doen we tegenwoordig aan de lopende band. Daar is niets futuristisch meer aan. En ook al bestaat er nog geen apparaat dat je taart versiert en er ook nog eens kaarsjes in steekt, Frigidaire’s utopie van een slimme oven lijkt door een recente uitvinding toch echt realiteit te (kunnen) worden.

Zo hebben onderzoekers verbonden aan de Skoltech Institute of Science and Technology in Rusland onlangs een zogenaamde ‘e-nose’ ontwikkeld. Deze elektronische neus met chemische sensoren, kan in combinatie met computervisie bepalen wanneer gegrilde kip precies goed gaar is.

Elektronische neus

De ‘e-neus’ bestaat uit een reeks sensoren die aan de kip ‘ruiken’ en bepaalde componenten van geur kunnen detecteren. Eerder is al aangetoond dat deze sensoren verschillende soorten kaas van elkaar kunnen onderscheiden. Maar ook kunnen ze bijvoorbeeld bespeuren of appels en bananen rot zijn.

Om veranderingen in geur te definiëren in de verschillende stadia van het  grillproces, gebruikten de wetenschappers thermogravimetrische analyse, differentiële mobiliteitsanalyse om de grootte van aerosoldeeltjes te meten en massaspectrometrie (snap jij het nog?).

Maar om de juiste gaarheid van de kip te bepalen, kun je niet enkel op de ‘e-neus’ vertrouwen. Daarom namen ze ook foto’s van de gegrilde kip en die informatie gaven ze door aan een algoritme dat visuele (data)patronen kan ontdekken. Dit computervisie algoritme ‘keek’ dus mee tijdens het grill-proces. En er wérd wat afgegrild op de campus! En gegeten…

Malse, gare kip
Foto door Jonathan Cooper – Unsplash

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees: kip!

Zestien promovendi en onderzoekers beoordeelden de kip op een 10-puntschaal op smaak, malsheid, sappigheid, uiterlijk en algehele gaarheid. Deze gegevens werden vervolgens gekoppeld aan de analytische resultaten om zo tot de perfecte graadmeter te komen.

De onderzoekers zijn nu van plan om hun sensoren te testen in restaurants. Zo hopen zij met deze techniek de processen in keukens te optimaliseren en automatiseren. Een andere toepassing zou het opsporen van rot vlees kunnen zijn, in een heel vroege stadia wanneer het nog te subtiel is voor de menselijk neus om waar te nemen.

En uiteindelijk zou deze techniek ook geïntegreerd kunnen worden in gewone keukens. Dan moet er wel nog heel wat getest, gekookt en geproefd worden. Want voor elk stukje ander vlees, zullen de ‘neus’ en ‘ogen’ opnieuw getraind moeten worden. Wij raden de studenten aan deze universiteit in ieder geval aan twee kopjes oolong thee per dag te drinken (dit stimuleert de vetafbraak met 20% en werkt ook nog eens terwijl je slaapt).

Ook zo’n honger gekregen door het lezen van dit artikel? Snuffel dan eens door de recepten rubriek van Goednieuws.nl.

Bron: Skoltech

Titelfoto door Claudio Schwarz – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top