Goed Nieuws op Social Meda
Kopje thee

Leef

Van deze thee val je af terwijl je slaapt

Afvallen terwijl je slaapt, klinkt te goed om waar te zijn. Maar onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Tsukuba in Japan publiceerden begin deze maand een onderzoek waaruit blijkt dat het drinken van twee kopjes oolong thee per dag de vetafbraak stimuleert, óók als je slaapt.

Die niet zo lieflijke liefdes greepjes

‘Love handles’ of liefdesgreepjes. Zo schattig als het klinkt, bezitters van dit overtollige buikvet zullen er niet zoveel liefde voor op kunnen brengen. Men is deze vetkwabjes liever kwijt dan rijk.

Maar het is een hele uitdaging om dit vet dat aan de zijkanten van de taille zit en over de rand van nauwsluitende broeken valt – om die reden ook wel ‘muffin top’ genoemd – kwijt te raken. Je denkt dan al snel aan intensieve workouts en caloriearme diëten. Dat simpelweg wat thee lurken en een tukkie doen ook helpt, zal voor velen als een (aangename) verrassing komen.

muffin (top)
Foto door Alice Dotto – Unsplash

Oolong thee

Alle thee komt van dezelfde plant: de Camellia Sinenis. Het is de mate van oxidatie die het specifieke type bepaalt. Zo is groene thee helemaal niet geoxideerd en daardoor milder van smaak. Zwarte thee daarentegen is volledig geoxideerd, wat een sterkere smaak en ook de zwarte kleur geeft.

Hoewel je van oolong zou denken dat het zwarte thee is (oolong betekent namelijk zwarte draak in het Chinees en de thee kreeg deze naam vanwege de lange, zwarte, krullende blaadjes) zit hij er een beetje tussenin. De thee heeft zowel kenmerken van groene als zwarte thee. En terwijl groene thee al lange tijd geroemd wordt vanwege zijn gezondheidsvoordelen, was dit voor de zwarte variant nog onduidelijk.

Nu blijkt echter dat twee kopjes per dag van deze traditionele Chinese thee de vetverbranding in het lichaam stimuleert, ook als je slaapt.

verschillende soorten thee
Foto door Serge Norkov – Unsplash

Zoals alle theeën bevat oolong cafeïne. Dit verhoogt de hartslag en daardoor beïnvloedt het de stofwisseling. Koffie drinken is dus net zo goed om vetverbranding om gang te brengen, zou je nu dus denken. Maar – zo ontdekten de onderzoekers – dranken die alleen cafeïne bevatten, werken niet meer als je in slaap valt. Terwijl oolong de stofwisseling blijft stimuleren, óók tijdens de slaap. Het verhoogt de vetafbraak met ongeveer 20%.

Slapeloze nachten?

Van cafeïne is bekend dat het de slaap remt. Slaapgebrek kan op zijn beurt weer invloed hebben op de stofwisseling. Om die reden keken de onderzoekers ook naar het slaappatroon van de deelnemers. Opvallend genoeg ondervond noch de groep die de oolong thee dronk of pure cafeïne, een toename van energie.

Bovendien waren er geen merkbare veranderingen in het slaappatroon van beide groepen. En ook was er geen verschil in de tijd die men nodig had om in slaap te vallen. Dit suggereert dat deelnemers mogelijk een tolerantie ontwikkelden voor de stimulerende effecten van cafeïne. Hoe dan ook lijkt het drinken van oolong thee niet te zorgen voor gewoel en gedraai in bed.

“De stimulerende effecten van oolong op de vetafbraak tijdens de slaap zouden echt klinisch relevant kunnen zijn voor het beheersen van het lichaamsgewicht”, aldus professor Tokuyama. “We moeten echter bepalen of de effecten die we in het 2 weken durende onderzoek hebben waargenomen, zich vertalen in daadwerkelijk lichaamsvetverlies over een langere periode. Daarnaast willen we een cafeïnevrije oolong thee testen om de effecten van cafeïne beter te onderscheiden van andere componenten van thee. Dit zal ons helpen precies te begrijpen hoe oolong helpt bij de afbraak van vet.”

Nu zullen velen van jullie snel de zoekmachine willen raadplegen. “Waar kan ik die beruchte thee scoren?!” Wij van Goednieuws.nl voelden dat al aan ons theewater aan: hier is ‘ie te koop.

Bron: EurekAlert

Titelfoto door Drew Jemmett – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top