Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Afspreken in UV licht: het nieuwe normaal

Licht aan het eind van de COVID-tunnel? Zeker wel als het aan uitvinder/kunstenaar Daan Roosegaarde ligt. Goed nieuws voor iedereen die het ‘nieuwe normaal’ nog te abstract vindt.

Virusvijandig UV

Hoe mooi zou het zijn als we openbare ruimtes kunnen voorzien van speciale lampen die het virus – of het nu COVID-19 is of elk ander virus – doden? Plekken waar we onbekommerd kunnen samenkomen, badend in licht?

Foto ©Studio Daan Roosegaarde

Urban Sun

Hoe actueel het probleem van COVID-19 ook is; het idee voor reinigend UV-licht stamt al van voor de pandemie. Roosegaarde bouwde zijn idee voort op een publicatie van 2018 over de potentie van het zogenoemde far-UVC licht. Wetenschappers van Columbia University en Hiroshima University legden de basis voor het werk van Studio Roosegaarde.

Roosegaarde: “De zon inspireert me. Het helpt ons te leven en te groeien. Op diezelfde wijze kan Urban Sun ons helpen door zijn reinigend vermogen. De droom van gisteren kan zo het nieuwe normaal worden.”

Naar een verlichte toekomst

Een sterke lamp schijnt een grote cirkel van geel UVC-licht in openbare ruimtes. Het licht is niet schadelijk voor de mens. Mensen die al ziek zijn worden niet genezen maar de virusdeeltjes in de lucht worden wèl gedood. Zo kan Urban Sun ons sociaal isolement doorbreken. Het UV-licht kan ook schijnen op sportvelden, schoolpleinen en bij culturele bijeenkomsten.

Wetenschap en kunst

Net zoals bij het GROW-project is de zonnebank-op-straat het resultaat van de combinatie van wetenschap en kunst. Het team van Roosegaarde werkte samen met externe experts en wetenschappers uit Nederland, de VS, Japan en Italië.

Hun gezamenlijk onderzoek toont aan dat specifiek ultraviolet licht de aanwezigheid van virussen, waaronder verschillende stammen van het coronavirus en griep, tot 99,9% kan verminderen. Door de iets afwijkende golflengte van het nieuwe UV-licht is het. anders dan bij traditioneel UV, veilig voor zowel mens als dier.

UV-licht aan het eind van de tunnel

Wij zijn enthousiast over dit nieuwe project van Daan Roosegaarde. Hopelijk zien we dit jaar veel toepassingen in het straatbeeld verschijnen. Op de website laat het team in ieder geval weten open te staan voor actie, in samenwerking met overheden en partners.

Still uit presentatie, © Studio Roosegaarde

Titelfoto © Studio Roosegaarde

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top