Goed Nieuws op Social Meda
dennennaalden

Slim

Oh dennenshirt, oh dennenshirt. Jup, de ‘Tree-shirt’ is gemaakt van dennennaalden.

Een t-shirt gemaakt van dennennaalden? Dat klinkt verschrikkelijker dan de kriebeligste, wollen trui. Toch is het Tamara Orjola van Forest Wool gelukt om van dennennaalden een comfortabel, duurzaam textiel te produceren. De ‘Tree-shirt’ is gemaakt van dennennaaldvezels en gekleurd met pigment uit dennennaalden.

I’m dreaming of an early Christmas

Het is vandaag 1 december en daarmee is de feestmaand officieel ingeluid. Maar dit jaar konden we kennelijk niet wachten en begonnen we extra vroeg met het in huis halen van sfeer en gezelligheid. Zo liet Hart van Nederland al op 25 oktober weten dat de verkoop van kerstbomen een piek beleefde. Een verkoper aan het woord vertelt dat zijn bomen half september al uitverkocht waren.

Het enige nadeel van de feestelijke boompjes zijn die naalden. Naalden die je soms nog wel tot in het voorjaar terug blijft vinden in je huis. Maar die dennennaalden zijn zo slecht nog niet. Je kunt er blijkbaar van alles mee.

Het tweede leven van dennennaalden

Zo maakt de bierbrouwerij Løwlander er een winterse I.P.A. van (lees daar in dit artikel meer over en ook hoe je een groenere Kerst kunt hebben door een kerstboom van hen te adopteren). Maar er is nog veel meer mee mogelijk.

Zo verbaasde de uit Letland afkomstige Tamara zich erover dat er jaarlijks honderden miljoenen dennenbomen worden gekapt, waarna eigenlijk alleen het hout wordt benut. Tijdens haar studie aan de Design Academy in Eindhoven (waar zij cum laude afstudeerde) experimenteerde zij erop los: zij plette, weekte, stoomde en perste de dennennaalden.

Op deze manier wist zij de vezels uit de naalden te extraheren en ontwierp zij daar prachtige, minimalistische krukjes en wandkleden van. Na haar studie stoeide zij verder met het stugge materiaal en wist zij er textiel van te maken. Daar gaat zij nu kleding van vervaardigen.

Forest Wool maakt kleding van dennennaalden

Met haar project belandde zij afgelopen november niet voor niets op de derde plek van de ASN Bank Wereldprijs finale (een competitie voor startende, duurzame ondernemingen). Dennennaalden zijn namelijk een fantastisch (duurzaam) alternatief voor katoen. Het is een lokaal en niet seizoensgebonden product. Bovendien is er geen extra landbouwgrond of water nodig voor de productie. En HO HO HO, van dit soort ontwikkelingen worden we bij Goednieuws.nl heel merry!

Titelfoto door Markus Spiske – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top