Goed Nieuws op Social Meda
de cannabisplant

Slim

Een stoel gemaakt van de cannabis sativa hollandica

Oftewel: nederwiet

De Nederlandse meubelproducent Vepa lanceert samen met Plantics Superior Natural Materials als eerste ter wereld een stoelencollectie met een kuip van een uniek biomateriaal. De gebruikte materialen hennep (je weet wel, van dat speciale plantje) en hars zijn 100% biologisch, 100% plantaardig en 100% recyclebaar. Iets dat nog niet eerder mogelijk was. En met deze stoel – de meest duurzame ooit gemaakt – hebben zij de prestigieuze Innovation Award 2021 in de wacht gesleept.

Hennep

Bij de cannabis plant, denken de meeste mensen aan nederwiet en hasj. Maar deze plant is werkelijk van alle markten thuis. Eeuwenlang maakte men er de canvas zeilen voor de scheepvaart mee (canvas is dan ook afgeleid van het woord ‘cannabis’). Van de vezels kun je zoiets stevigs als touw maken, of zoiets fijns als vloeipapier (waar je die hasjies mee kunt draaien). Er wordt kleding van gemaakt. Het wordt verwerkt in isolatie- en bouwmateriaal. Het zit in cosmeticaproducten. Hennepzaad is voedzaam en gezond voor mens en dier. En sinds kort is het dus ook mogelijk om er stoelen mee te maken.

High zul je niet worden van zitten in deze stoel, maar het is wel comfortabel vertoeven. Niet alleen vanwege het design, maar ook omdat je in de duurzaamste stoel zit die ooit gemaakt is.

de Hemp stoel van Vepa
de Hemp stoel – Vepa

Een stoel met een negatieve CO2- voetdruk

Het voordeel van hennep is dat het groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Daarnaast heeft het nauwelijks water nodig en wordt het in Nederland (dus lokaal) verbouwd. Hennep is bovendien supersterk. En helemaal mooi is dat de plant CO2 opneemt. Hierdoor heeft de productie van de stoel een negatieve CO2-voetdruk: er wordt dus meer CO2 opgenomen dan uitgestoten.

Het productieproces van de Hemp stoel

Nadat de hennep geoogst is, worden in de fabriek van Hempflax de vezels uit de hennep gehaald. Dit dient als grondstof voor de zitkuip van de stoel. Daarnaast ontwikkelde Plantics een unieke biologische hars die als bindmiddel wordt gebruikt. De combinatie van deze twee materialen resulteert in een biomateriaal dat enig in zijn soort is. Want zowel de grondstof áls het bindmiddel zijn biologisch, plantaardig en recyclebaar.

Bijzonder aan de stoel is verder dat hij weer helemaal gerecycled kan worden: hij gaat door de schredder en vervolgens wordt er opnieuw een stoel van gemaakt. Dit kan eindeloos opnieuw, waarbij de kwaliteit niet verloren gaat. En Vespa is het enige bedrijf ter wereld waarbij dit mogelijk is zonder dat er nieuwe grondstoffen of chemicaliën worden toegevoegd (Tekst loopt door onder de video).

Bekroond tot Renewable Material of the Year 2021

Elk jaar wordt de Renewable Materials Conference georganiseerd, de opvolger van de Internationale Conferentie voor Biomaterialen. Dit jaar waren er meer dan 400 deelnemers uit 31 verschillende landen. De focus tijdens dit congres ligt op het delen van kennis en het oplossen van vraagstukken op het gebied van hernieuwbare, bio-based en gerecyclede materialen. Ook reikt men de Renewable Material of the Year prijs uit aan innovatieve, hernieuwbare en ‘trend-setting’ producten. Geheel terecht is dit jaar Vepa samen met Plantics tot winnaar gekozen.

En nu we het toch over bijzondere, duurzame stoelen hebben, lees dan vooral ook dit artikel over stoelen die ondersteboven uit de grond groeien. Ja… groeien! Elke stoel ontspruit aan de stronk van een wilg. Maar laten we vooral nog een keer luisteren naar dat heerlijke nummer van Doe Maar over dat speciale plantje:

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top