Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Zo bouw je een huis met plastic flessen

Kunnen ecobricks de oplossing zijn voor het huisvestings- en vervuilingsprobleem in Oeganda? Met gevulde plastic flessen bouwen ze huizen. “Afval is alleen afval als je het verspilt.”

Creatief met plastic

Ongeveer 40 kilometer buiten Kampala, de hoofdstad van Oeganda, ligt de regio Mpigi. Hier vind je een hele dorpsheuvel met huizen waarvan de muren zijn opgetrokken uit plastic flessen en de daken gemaakt van autobanden.

Weggegooide plastic flessen vind je bijna overal op het platteland en in de steden van Oeganda. De flessen omzetten naar “ecologische bouwstenen” is een van de nieuwste innovatieve oplossingen die hier worden gepromoot door milieuorganisaties. 

Upcycling

Het dorp in Mpigi maakt deel uit van een project van de Social Innovation Enterprise Academy (SINA). Zij promoten het gebruik van ecobricks als een upcycling-oplossing voor het plastic afvalprobleem. Bij recycling wordt afval afgebroken om er iets nieuws mee te creëren. Bij upcycling behoudt het afval zijn huidige vorm en wordt het zo verwerkt tot iets nieuws.

Te veel plastic

Net als in veel andere Afrikaanse landen wordt Oeganda geconfronteerd met enorme hoeveelheden plastic afval afkomstig uit de verpakkings- en drankenindustrie. Met upcycling kan een deel van dit overtollige plastic worden gebruikt. Aan bruikbaar materiaal geen gebrek.

Ecologische bouwsteen

David Mande is promotor van ecobricks. Hij werkt als trainer bij SINA. “Ik wil iets nuttigs doen met die flessen”, zegt hij. “Ik ontdekte dat ze in Nepal en Nigeria worden gebruikt om er huizen mee te bouwen. Dat werkt ook voor Oeganda”, zegt hij.

De ecobricks worden gevuld met vochtige grond die uithardt. De dop van de fles wordt vervolgens goed gesloten om ervoor te zorgen dat het vochtige zand en de grond zich hechten tot een baksteen die kan dienen voor de bouw van een stevige muur. “We halen de flessen en autobanden uit de omgeving en maken er ecobricks en dakpannen van. Daarna gebruiken we ze voor de bouw van prachtige huizen, zoals je daar aan de overkant ziet”, zegt hij. 

Oplossing voor woningtekort

Mande schat dat drie miljoen plastic flessen uit het milieu werden gehaald en gebruikt om er minstens 117 huizen mee te bouwen. Hoewel het een druppel op een gloeiende plaat is – het woningtekort is aanzienlijk groter – biedt het in elk geval een ecologisch perspectief.

Duurzaam en koel

Edison Nuwamanya heeft een winkel in een van de panden die werden opgetrokken uit plastic flessen. Hij vertelt dat hij nog nooit zulke gebouwen had gezien. Volgens hem zorgen de ecobricks ervoor dat het altijd koel is in huis. “Het ziet er ook mooi uit en het voelt goed om binnen te zijn”, zegt hij.

De huizen in ecobricks zijn een alternatief voor de lemen huizen die in dit gebied veel voorkomen. “De huizen uit flessen of ecobricks blijken behoorlijk duurzaam te zijn want we hebben geen scheurtjes zien ontstaan”, zegt Rehema Nalukenge, een vrouw die ecobricks maakt en met een stalen staaf de vochtige aarde, en ook ander plastic afval zoals oude plastic tasjes, in de flessen propt. “Ons operationele principe is dat afval pas afval is als je het verspilt”, zegt ze.

Bouwmaterialen

In het centrale Oegandese district Mukono vinden we nog een ander upcyclingproject van middelbareschoolleraar Allan Obbo. Obbo is de eigenaar van Bottle Garden Resort, waarvan de hele ommuring en een aantal huisjes zijn opgetrokken uit afvalflessen.

“Onderzoek leert ons dat plastic erg gevaarlijk is voor het milieu. Kijk alleen al naar onze meren. Ze zijn verstikt. Studies vertellen dat het 300 jaar zal duren voordat deze fles is afgebroken. Dus als je die gebruikt om te bouwen, spaar je het milieu”, legt Obbo uit.

Miljoen plastic flessen

Obbo weet niet meer hoeveel flessen hij al uit afvalbakken heeft gehaald om zijn Bottle Garden Resort te bouwen. “Ik heb voor één eenheid eens de tijd genomen om de flessen te tellen en dat waren er 12.000. Maar als je alle structuren bij elkaar zet, zijn het meer dan een miljoen flessen. Als die allemaal in de natuur waren terechtgekomen, zou dat de omgeving hebben verstikt”, zegt hij.  

Een foto van David Mande en zijn uit ecobricks opgetrokken huis vind je hier. De plastic flessen zijn gevuld met vochtige grond en harden uit tot een bouwsteen. (Foto: Wambi Michael / IPS)

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Slim

To Top