Goed Nieuws op Social Meda
Bordercollie

Slim

Is border collie Nalani uit Nederland de slimste hond ter wereld?

Zit! Lig! Af! Blijf! Poot! Veel honden kunnen deze commando’s nog wel opvolgen. Een enkeling krijg je zelfs zover om te rollen. Maar de namen van objecten en speeltjes leren, is heel andere koek. De deelnemers aan de internationale Genius Dog Challenge draaien daar hun hand (uh, poot) echter niet voor om. Border collie Nalani uit Nederland is één van de kandidaten en vanavond om 19.00 uur live te volgen terwijl zij het opneemt tegen Gaia (ook een border collie).

De pientere border collie

Dat Nalani het opneemt tegen een andere border collie, is niet heel verrassend. Alle kandidaten zijn border collies. Dit hondenras staat dan ook bekend om zijn intelligentie. Ze zijn snel van begrip en leren van nature gemakkelijk. Om die reden werden ze veelal opgeleid tot veedrijvers. Ze zijn onvermoeibaar en kunnen wel 100 kilometer per dag lopen.

Het is een hond die ook uitgedaagd wil/moet worden. Stimuleer je de border collie niet voldoende, dan loop je kans dat hij uit zichzelf andere dieren of zelfs wandelaars bij elkaar gaat drijven (of vreet hij je bankstel op…). Daarnaast heeft de border collie een sterk verlangen om het anderen naar de zin te maken. En dat maakt hem zeer geschikt en gewild als competitiehond.

IJzeren discipline

Nalani (7 jaar) uit Nederland is zo’n onvermoeibare, leergierige border collie. Zij lijdt aan ernstige epileptische aanvallen, maar dat weerhoudt haar er niet van het maximale uit het leven te halen.

Toen zij een jaar geleden startte met het ‘Word Learning Dog’ project, wist zij al de namen van maar liefst 50 speeltjes. Nu kent zij er meer dan 85. En daarnaast is zij enthousiast ‘Flyball’ beoefenaar, een hindernissenrace die de nodige discipline vraagt. Iets dat niet elke hond van nature bezit, zoals te zien in onderstaand filmpje:

Dit is overigens geen Flyball, maar een ander hondenconcours

De challenge

In de eerste fase van de ‘Genius Dog Challenge’ krijgen de honden 1 week de tijd om de namen van 6 speeltjes te leren. In de fase daarna, die wederom een week zal duren, worden ze uitgedaagd de namen van 12 speeltjes te leren.

Nalani neemt het vanavond op tegen Gaia (2 jaar) uit Brazilië. Een snelle leerlinge. Zo leerde zij in drie maanden tijd de namen van 37 nieuwe speeltjes en kent zij er in totaal meer dan 80. En als je dat al indrukwekkend vindt, neem dan Rico. Onderzoekers uit Leipzig publiceerden in 2004 een artikel in Science over deze (uiteraard) border collie. Hij kende de namen van meer dan 200 objecten! Daarmee functioneerde hij op taalgebied als een 3-jarig kind.

Een fascinerend gegeven. Want als holenmensen slaakten wij ook enkel een paar kreten uit en kijk hoe taal zich in de loop der eeuwen bij ons geëvolueerd heeft. Het roept de vraag op of er overeenkomsten te vinden zijn bij andere dieren en hoe taal(begrip) zich verder zal en kan ontwikkelen bij hen. Dat is ook precies wat de initiatiefnemers van de ‘Genius Dog Challenge’ onderzoeken. Honden zijn uitermate geschikt om te bestuderen als het taalbegrip betreft. Zij groeien namelijk op in onze huishoudens en worden dagelijks blootgesteld aan taal.

Sommige honden doen al een voorzichtige poging zich verbaal te uiten. En laten we hopen dat het voornamelijk deze boodschap is (en zal  blijven) die de trouwe viervoeter aan ons over wil brengen:

Volg Nalani vanavond om 19.00 uur via deze livestream.

Titelfoto door Anna Dudkova – Unsplash (de border collie op deze foto is niet Nalani)

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top