Goed Nieuws op Social Meda

Slim

De koe óp de kont kijken

Je zult maar een koe zijn en tussen de leeuwen in Botswana moeten leven. Niks ruftend en boerend van je stukje gras genieten. Maar de constante dreiging dat je zomaar in je achterste wordt gebeten, door een leeuw. Een stel briljante wetenschappers bedacht een geniale oplossing voor deze arme koeien!

Ogen in hun achterhoofd?

Een paar extra ogen in hun achterhoofd, dat zou makkelijk zijn. Die extra ogen krijgen ze toch, maar dan anders. Een aantal wetenschappers is namelijk op het briljante idee gekomen om ogen op het achterste van de koe te schilderen. Even eenvoudig als doeltreffend?

Icow of cow eye?  

Dr. Neil Jordan heeft een mogelijk effectieve oplossing gevonden om het vee te beschermen. Hij werkt als bioloog bij de Universiteit van New South Wales (Australië). Door het gedrag van de leeuwen uitgebreid te observeren kwam hij erachter dat leeuwen ongezien hun prooi benaderen. Zodra ze gespot zijn door hun prooi lijken ze de jacht te staken. Dit bracht Jordan op een innovatieve strategie. Het heet I-Cow.

Vier ogen principe

I-Cow is geïnspireerd op het idee dat in de natuur ‘gezien worden’ prooien beschermt. Denk aan de ogen op een vlinder. Als mensen gebruiken we dit principe ook al van oudsher om onszelf te beschermen. Houthakkers in India droegen bijvoorbeeld maskers aan de achterkant van hun hoofd om tijgers af te weren.

Deze oplossing beschermt hopelijk ook het Afrikaanse vee. Je hoeft alleen ogen te stempelen aan weerszijde van de staart van een koe. Een goedkopere manier is haast niet denkbaar. Nou maar hopen dat het werkt. Als het in Afrika werkt, gaan we misschien wel meer beesten met ogen op hun kont zien.

Foto door Melani Sosa – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top