Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Zeewier herkauwen heeft de toekomst

Weleens een koe horen boeren, of een scheet horen laten? Wat dat betreft zijn het net mensen. Helaas produceren koeien daarbij methaangas. Na koolstofdioxide (CO2) is dit een van de belangrijkste veroorzakers van het broeikaseffect. Australische wetenschappers hebben daar nu iets op bedacht.

Kan geen Rennie tegenop

Naar schatting produceren alle herkauwende dieren, zoals koeien en schapen, samen ongeveer een derde van de wereldwijde methaanuitstoot. Door al dat herkauwen lopen onze koeien eigenlijk de hele dag rond met een opgeblazen gevoel. Met een tabletje Rennie kan je helaas geen methaangas bestrijden.

En toen was er zeewier

Het blijkt dat een bepaalde type zeewier (Asparagopsis) helpt om herkauwende dieren minder methaangas te laten produceren. Slechts een kleine hoeveelheid van dit roodkleurige zeewier kan de uitstoot van methaan met maar liefst 90% verminderen. Dat klinkt met recht als een wondermiddel.

Het zou voor ons kikkerlandje vol boerende koeien bijzonder goed nieuws zijn. Nou is zeewier niet bepaald een ingrediënt dat doorgaans op het menu staat van de koe. Nou ja, van de zeekoe misschien.

Foto door Wolfgang Hasselmann – Unsplash

Koe blij, boer blij, milieu blij

Nog voordat het zeewier zijn wonderbaarlijke werk in al die koeienmagen doet, heeft het al een positief effect op het klimaat. Zeewier filtert namelijk CO2 uit de zee. Daarnaast groeien de koeien ook nog eens 20% sneller. Al dat gassen kost namelijk een hoop energie. Alleen maar winnaars.

Wel moet er nog getest worden of het toevoegen van zeewier aan het koeiendieet effect heeft op de smaak of kwaliteit van zuivelproducten. Als de winst voor het milieu zo groot is, nemen we een ziltig glaasje melk voor lief, toch?

Nederland zeewierland

In Nieuw-Zeeland en Vietnam verbouwen zeewierboeren de eerste oogsten al. In Zweden is een ondernemer bezig om in 2022 een eerste veestapel te voeden met dit wonderbaarlijke zeeplantje. Dit soort veelbelovende innovaties klinkt als een kolfje naar onze hand. Aan de slag!

Foto door Silas Baisch – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top