Goed Nieuws op Social Meda

Slim

De hyperloop: vliegensvlug van A naar B

Het past wel bij de huidige tijd waarin we leven. De tijd van snel consumeren, informatie verwerken en multitasken. Als je ergens naartoe wilt, wil je er ook eigenlijk gelijk zijn. Aan die mogelijkheid wordt gewerkt: de hyperloop! Goed nieuws voor wie geen geduld heeft.

Met de trein

Onlangs schreven we nog over de Eurostar, de hogesnelheidstrein die je in zo’n vier uur van Amsterdam en Rotterdam naar Londen brengt. Dat is natuurlijk al een enorme tijdwinst als je het vergelijkt met de aloude veerpont. Maar de mens wil altijd sneller.

Met de hyperloop

Met een hyperloop kun je alle afstanden binnen de VS en Europa binnen vier uur afleggen. Nu nemen mensen de trein voor een rit van Madrid naar Barcelona, maar pakken ze het vliegtuig als ze vanuit Madrid naar Parijs willen. Dat is met een hyperloop niet meer nodig: een enkeltje Amsterdam-Frankfurt duurt maximaal 50 minuten. Die treinreis duurt momenteel minimaal drie uur en 37 minuten.

Wat is de hyperloop?

De hyperloop is een idee van Elon Musk, oprichter van Tesla en SpaceX. Het concept bestaat uit een magneettrein in een (bijna) vacuümbuis. Door het ontbreken van weerstand kunnen hoge snelheden worden behaald. Het transport is CO2-neutraal en dus zowel tijd- als milieubesparend.

Foto door Sean Foley via Unsplash

Eerste testrit succesvol

In november slaagde het bedrijf Virgin , van miljardair Richard Branson, er voor het eerst in om een bemande testrit uit te voeren. In de woestijn van Nevada overbrugde de zweeftrein 500 meter in zo’n 15 seconden.

De zweeftrein haalde een topsnelheid van 172 kilometer per uur. Het streven is om de hyperloop uiteindelijk naar 1000 kilometer per uur te tillen.

Nederland doet mee

Vanuit de TU Delft doet Nederland ook mee aan de innovatieve snelheidsrace. Vier Delftse studenten wonnen in 2016 de SpaceX Hyperloop Pod Competition. Dat leidde tot de startup Hardt Hyperloop. Inmiddels hebben een flink aantal belangrijke investeerders zich verbonden aan hun project.

Ook andere bekende bedrijven doen mee met Delft: BAM, Tata Steel, de Nederlandse Spoorwegen en Schiphol, onder anderen.

Niet langer science fiction

De ambitie van Hardt Hyperloop is om straks de grote Europese steden met elkaar te verbinden. Dit alternatief voor korte afstandsvluchten zou immers een belangrijke CO2-besparing opleveren. Reizen in een magneettunnel van Amsterdam naar Barcelona of Praag, of Rome. En daar dan slechts een uurtje over doen. Het klinkt nu nog als science fiction maar over 10 jaar zou het weleens realiteit kunnen zijn.

Titelfoto door Mathew Schwartz via Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top