Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Hoe je met routine een succesvolle zomer creëert

Zomervakantie: voor de meeste mensen het ultieme moment om helemaal bij te komen en de gebruikelijke routine even te laten rusten. Maar soms heb je juist die routine nodig om iets nieuws te leren of om een beetje productief te blijven. Daarom geeft Goednieuws.nl tips voor het creëren van routine, ook in woelige zomermaanden. 

Tijd om te leren

Zomer, bij uitstek het seizoen om nieuwe vaardigheden op te doen. De een wilt beter leren koken, de ander wil een instrument leren bespelen, weer een ander wilt een nieuwe taal leren. Iedereen heeft zo zijn eigen “zomerproject”. Helaas eindigen de meeste zomerprojecten steevast in teleurstelling en niet gehaalde doelen. Niet door een gebrek aan tijd of motivatie, maar door een gebrek aan routine, regelmaat en structuur. Deze zomer gaan we daar wat aan doen!

Gewapend met nieuwe inzichten en tips om routine te creëren trekken we dit jaar ten strijde om onze zomerprojecten tot een goed eind te brengen. En met de tips uit dit artikel, kan ook jouw zomerproject straks niet meer stuk. De zomer van 2020 is dé tijd om te leren!

Foto: unsplash

Maak realistische plannen

Vorige zomervakantie wist ik het zeker: dit wordt de zomer dat ik gitaar leer spelen. Ik had me voorgenomen iedere dag er zo op los te tokkelen dat Keith Richards er jaloers op zou zijn. De gitaar was aanwezig, evenals de motivatie en de tijd. Nu, een jaar verder, kom ik nog steeds niet verder dan een E-akkoord. Waar ging het mis? Ik had geen planning en miste structuur in mijn dag.

De eerste stap voor een geslaagd zomerproject is daarom het maken van een planning. De valkuil bij het maken van een planning voor een zomerproject is dat je dingen te rooskleurig inschat . “Iedere ochtend stipt om zeven uur opstaan” terwijl je eigenlijk zelden goedgehumeurd voor tienen je bed uitkomt is niet vol te houden. Iedere dag minstens drie keer Stairway to Heaven willen spelen als je je akkoorden niet beheerst ook niet, kan ik uit ervaring verklappen. Hou je doelen dus haalbaar en realistisch.

In de zomervakantie is er geen regelmaat in de dag zoals je die met bijvoorbeeld werk of studie zou hebben. Voor je zomerproject is het dus van belang dat je die structuur zelf creëert: dat wil zeggen dat je een vaste bedtijd aanhoudt en iedere dag op dezelfde tijd opstaat. Probeer als het kan ook vaste tijden te hanteren voor ontbijt, lunch en avondeten.

Foto: unsplash

Begin bij het begin

Voor een goede afloop van je zomerproject gaat het dus om het scheppen van structuur en regelmaat, en dus om het creëren van een routine. Met het creëren van routine kun je (letterlijk) niet vroeg genoeg beginnen: de allereerste stap naar structuur in de dag is namelijk het opmaken van je bed.

Zodra je ’s ochtends je bed uitstapt, maak je het meteen op. Geen excuses. Waarom? Omdat je door het meteen uitvoeren van een “opdracht” op de vroege ochtend meteen in een productievere mindset komt. Die mindset maakt het makkelijker om je ook de rest van je dag aan je planning te houden. Tip: om diezelfde reden is het tevens aan te raden om in de ochtend te sporten. 

Stel niet uit en plan je vrije tijd

Bij het vasthouden van een routine is het belangrijk dat je je bezigheden niet uitstelt. De gedachte “dat komt later wel” is funest voor de structuur van je dag. Een tip om je planning leuk te houden en de kans op uitstel te verkleinen is om te beginnen met het plannen van je vrije tijd en dan pas je andere activiteiten in te roosteren. Dus niet “tussen activiteit A en B heb ik vrije tijd”, maar “tussen mijn vrije tijd heb ik activiteit A en B”.

Door dit kleine verschil in benadering zie je A en B niet meer als belemmeringen die tussen jou en je vrije tijd instaan, maar slechts als een korte onderbreking van je vrije tijd. Hierdoor zie je er minder tegenop en ben je eerder geneigd eraan te beginnen. Tip: als je nou echt niet kunt stoppen met uitstellen, lees dan ons artikel over motivatietips.

Foto: unsplash

Geef niet op

Last but not least, geef niet op! Laat jezelf niet ontmoedigen als het even tegenzit of als het niet lukt. Probeer je aan je schema te houden, maar blijf niet hangen in wat niet gelukt is. Focus je in plaats daarvan op alles wat wél goed is gegaan. Wees trots op jezelf! Je doet je best, en dat is alles wat telt.

Op naar een geslaagde zomer

Met deze tips komt het slagen van dat zomerproject geheid goed, daar ben ik heilig van overtuigd. Zelf ben ik inmiddels het E-akkoord gepasseerd. Toch weer een stap dichter bij Stairway to Heaven. Mijn advies voor deze zomer: vind je routine en maak er het beste van. Maar bovenal: geniet! Ik wens iedereen een geslaagd zomerproject, maar bovenal een geslaagde zomer toe.

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top