Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Zo vraagt Mandy via TikTok aandacht voor de egelopvang

Welk klein diertje heeft schattige kraaloogjes, een wipneusje én stekeltjes. Je raadt het goed; dat is natuurlijk de egel. Mandy Blom (27), biologie docent, vraagt via TikToks aandacht voor deze leuke beestjes.

TikTok

In het dagelijks leven geeft Mandy biologieles aan ‘de Populier’ in Den Haag. Op TikTok maakt ze video’s over de natuur. “Het valt mij op dat ik met mijn filmpjes jongeren kan betrekken die gek op dieren zijn. En het leek me leuk om een bepaalde stichting in het zonnetje te zetten, om ze een handje te helpen.” 

Egelopvang

Die stichting werd de Egelopvang in Zoetermeer, een organisatie die draait met vrijwilligers. In haar eerste video neemt Mandy een kijkje in de opvang in Zoetermeer. “Het doel van de video is om meer aandacht te vragen voor de egelopvang. Hopelijk adopteren mensen hierdoor een hok met een egel. Ook met het brengen van materialen zoals tandenborstels, handdoeken, lakens en kranten kunnen kijkers helpen”, vertelt Mandy. Naast het werven van donaties heeft ze nog een doel: educatie. “Ik kan de jongeren die kijken informeren en interesseren voor het onderwerp. Misschien raak ik mensen ook met de video’s.”

503 egels

In 2020 kwamen er ruim 500 egels terecht in de opvang in Zoetermeer. Elk van deze egels heeft hulp nodig. “Ik wil jongeren bewust maken over egels. Zelf wist ik bijvoorbeeld niet dat als je overdag een egel ziet lopen, dat dit geen goed teken is.” Met ruim tachtig vrijwilligers worden de egels elke dag verzorgd en gecontroleerd. “Ik had geen idee dat er zoveel vrijwilligers bij de egelopvang Zoetermeer zouden werken. Hoeveel tijd en liefde ze besteden aan zo’n beestje. Ook de hoeveelheid egels die binnenkomt heeft me verbaasd.”

Sientje

In haar eerste video vraagt Mandy (@biovlogie) haar volgers een naam te bedenken voor de egel die ze gaat adopteren. Uit de ruim veertig inzendingen is het Sientje geworden. In de tweede video kunnen we kennismaken met Sientje. Sientje is gevonden in een parkje in Den Haag, heeft een beetje ondergewicht en komt verzwakt over. Ze had ook vlooien en teken, maar werd hier bij binnenkomst meteen voor behandeld. 

Wanneer een egeltje binnenkomt, wordt er altijd eerst een intake gedaan. Soms moet een egeltje naar de dierenarts, als ze gewond of zeer verzwakt is. Daarna krijgen ze een eigen hokje toegewezen. Wanneer het egeltje weer aangesterkt is, gaat hij of zij terug de natuur in. “In de volgende video’s volgen we Sientje op haar weg naar herstel. Ik verwacht nog vier of vijf video’s te maken. Onder andere wanneer Sientje weer vrijgelaten mag worden in de tuin, maar ook een filmpje over hoe je je tuin egelvriendelijk kan maken.”

Adopteer een hok

Wil je zelf ook een hok adopteren? Dat kan! Ga dan naar https://www.egelopvang.nl/zoetermeer/doneren/ en voor de luttele bijdrage van 30 euro heb jij een half jaar een hok geadopteerd. Hoe leuk is dat?

Titelfoto: Christiane S Hartl – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Natuur

To Top